top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

6 biežākie aktritumu materiāli un kā tos samazināt ikdienā

Lai arī visbiežāk atkritumu samazināšanā tiek runāts par plastmasu, tas nav biežākais materiāls, kas nokļūst atkritumos!

Šajā blogā apskatīsim lielākās atkritumu grupas pēc materiāliem, un kā mēs ikdienā varam palīdzēt šo apjomu samazināt.


Pastaigājoties pa ielu, dabas takām vai gar jūras malu, visbiežāk tiešām nākas redzēt plastmasu. Vienalga, maisiņi, pudeles vai vienreizlietojamie ēdienu, dzērienu trauciņi, tie nokļūst mūsu redzes lokā.

Nezinu, kā Tu, bet pēdējā laikā arī redzu uz ielām vienreizlietojamās sejas maskas.

Tas ir iemesls, kāpēc var škist, ka tie ir biežākie atkritumi, kas nokļūst atkritumos.


Taču tā nebūt nav!

Ja paskatāmies uz to, kas nonāk atkritumu izgāstuvēs, aina ir pavisam cita.


Par Latviju datus neatradu, tāpēc ieskatīsimies 2018.g. apkopojumā no ASV.


1. Papīrs un kartons - 23.05%

Arī papīra maisiņi, arī kartona kastes no visiem pirkumiem, arī birojā printētais papīrs, grāmatas vai kartona olu trauciņi - tas viss nokļūst atkritumos.

Lai arī papīra apjoms atkritumos samazinās un lielu daļu no tā pārstrādā, vienalga varam rīkoties dabai draudzīgāk arī šobrīd.

Kāpēc?

Ja papīrs nokļūst atkritumos, tas nozīmē, ka sākumā ticis ražots lielos apjomos. Tātad, ir liela iespēja, ka regulāri tiek izcirsti koki, lai papīru, kas vairs nav pārstrādājams, aizstātu ar jaunu.

Tāpēc ir svarīgi, ka pat tad, ja aizstāj plastmasas maisiņus ar papīra alternatīvām, izturēties pret tiem maksimāli rūpīgi un izmantot vismaz vēl vienu vai pāris reizes, cik vien iespējams.

Ja iespējams, izvēlēties preces bez iepakojuma vai ņemt līdzi savu, kur vien tas ir iespējams.

Pērkot mazlietotas mēbeles vai elektropreces no kāda rūpīga īpašnieka vari palīdzēt savam maciņam un dabai ietaupīt savus resursus, iztiekot bez kartona kastu iepakojumiem.


2. Ēdiena atkritumi - 21.59%

Tieši tā! TIK liels procents no mūsu ēdiena nokļūst atkritumos!

Par šo vēl runāšu, tāpēc noteikti seko līdzi “Bodnīcas” Instagram vai Facebook, Tur jau atradīsi pāris vērtīgu ieteikumu, kā izmantot bēdīgās rozīnes, kas vienmēr paliek pāri no riekstu maisījumiem, un citus ieteikumus.

Taču pirmais solis - rūpīgi aprēķināt ēdienu, ko pērkam.

Lai nopērkam tik, cik vajag, un ne vairāk. Tas patiks arī ģimenes budžetam :)


3. Plastmasa - 12.20%

Par šo visvairāk runā medijos, jo plastmasas apjomi pieaug, taču tās sadalīšanās aizņem neizmērāmi ilgāku laiku, nekā papīrs, vai arī tā nesadalās nemaz.

Skumjākais ir tas, ka katru gadu atklājas jaunas un jaunas vietas, kur atrastas plastmasas mikrodaļiņas. Jau kādu laiku, piemēram, tās ir atklātas pat dzeramajā ūdenī. Ko šīs daļiņas nodara mūsu, dzīvnieku, zivju vesleībai - tikai turpinās rādīt neizsīkstošie pētījumi.

Kas ir viena no plastmasas biežām sastāvdaļām un tās ietekmi uz veselību, lasi šajā blogā.

Ko varam darīt, lai samazinātu plastmasu savā ikdienā? Lasi šeit.


4. un 5. Dārzu, pagalmu uzkopšanas atkritumi (zari, lapas u.c.) - 12.11% un Koks - 6.19%

Ši ir labie atkritumi, kas dabā pārstrādājas. Ko mēs varam darīt, lai izmantotu materiālus vēl vienu soli tālāk - veidot kompostu no šiem atkritumiem vai, piemēram, mazus krūmu zariņus sazāģēt pagalēs un izmantot pirtīs, kamīnos.


6. Tekstilizstrādājumi - 5.83%

Tur bieži nokļust tas apģērbs, kas ne reizi nav uzvilkts, taču nopirkts krājas skapī. Arī nekvalitatīvs apģērbs, kas ātri plīst un tāpēc tiek izmests.

Nonākot atkritumos, lielākā daļa apģērbu nav pārstrādājama, jo vairumā apģērbu un tekstilu dabiskās šķiedras ir sajauktas kopā ar mākslīgajām. Turklāt tekstils var ieķerties atkritumu šķirošanas sistēmās, kavējot mehānismu veiksmīgu darbību.

Par to esmu jau uzrakstījusi atsevišķu ierakstu.

Ja šis aktuāli un vēlies samazināt tekstila atkritumus, kuri no Tava skapja nokļūst atkritumos, Tev varētu noderēt: 17 idejas, kā apģērbu un citu tekstilu izmantot atkārtoti


Citas idejas, kā otrreiz izmantot mājās esošas lietas, lasi šeit.


Kurš no atkritumu veidiem Tev šķita pārsteidzošākais? Raksti komentāros!


Seko citiem jaunumiem un piedāvājumiem, kā arī noderīgai informācijai par 21.gs. ritmam draudzīgu Zero Waste dzīvesveidu mūsu Instagram vai Facebook,


104 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page