top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

14 idejas, kā samazināt savus ikdienas atkritumus

Kā iemācīties samazināt savus ikdienas atkritumus?


Šis uzdevums patiks ne tikai dabai. Bieži vien no tā iegūst arī mūsu maciņš, un, kas vissvarīgākais - veselība!


Pēc pieredzes zinu, ka samazināt ikdienas atkritumu daudzumu noteikti nav nedēļas darbiņš.

Taču ar pacietību un pakāpeniskiem soļiem viss ir iespējams!


Šajā blogā atradīsi idejas pirmajiem soļiem, kā pakāpeniski sākt dzīvot dabai draudzīgāk, samazinot savu ikdienas atkritumu daudzumu.

Ar domu, ka tas būs ilgtermiņā.

Varbūt pat ieviest to kā jauno gada ieradumu!


Idejas, kā samazināt savus ikdienas atkritumus

  1. Atrodi alternatīvas iecienītam produktam ar plastmasas iepakojumu. Sāc ar vienu produktu vai ideju. Varbūt augļus likt līdzpaņemtos maisiņos no mājām? Varbūt izvēlēties sveramus makaronus, griķus, riekstus, vai tādus, kas ir papīra iepakojumā?

  2. Atrodi alternatīvas mājās esošiem produktiem no plastmasas. Piemēram, skuvekļiem. Bērnu rotaļlietām. Dēlīšiem.

  3. Izplāno, kādas vienreizlietojamās alternatīvas Tev ir vajadzīgas ikdienā - auduma kabatas lakatiņi, auduma sejas maska, “Zero Waste somiņas komplekts (sk. zemāk)”. Varbūt līdzņemamā ēdiena trauki! Atrodi savu komplektu, kas patiešām strādā, un neuztraucies, ka nesanāk ar pirmo reizi. Atceries - soli pa solim :)

  4. Plāno iepirkšanos, lai nerastos pārtikas atkritumi. Pārtikas atkritumi aizņem aptuveni trešdaļu atkritumu izgāztuvju saturu. Ne tikai, piemēram, mizas vai kauli - arī pārtika, kura palikusi par vecu. Tie ir izšķērdēti resursi gan ražojot, gan Tev tērējot savus līdzekļus. Tāpēc piefiksē biežākos pārtikas produktus, kuri mājās regulāri paliek veci, un attiecīgi ieplāno iepirkumu biežumu vai daudzumu.

  5. Izpēti, kā otrreiz vari izmantot mājās jau esošas lietas. Dažreiz mums nemaz nevajag pirkt jaunu - un tas ir labākais, kā varam izvairīties no atkritumiem, kas nāk līdzi jaunam pirkumam. Šeit 21 ideja iedvesmai!

  6. Iemācies, ko nozīmē pareizi šķirot atkritumus. Tas, ko ieteiktu meklēt pašā, pašā sākumā - kur Tavām mājām tuvumā atrodas specifiskie konteineri elektrotehnikai, baterijām, spuldzītēm, vecajām zālēm. Lai nostiprinātu ieradumu, uzreiz, ja tādi ir, savākt attiecīgos atkritumus mājās, un aiziet tos atstāt šajos konteineros.

  7. Uzzini, kā samazināt mājās nonākušo tetra paku daudzumu. Sulu pakas ir biežākais un vieglākais pirmais solis. Ja iespējams, izvēlies alternatīvas stikla pudelēs vai burkās (piemēram, ābolu sulas 3l burkas).

  8. Izmēģini kādu no beziepakojuma kermeņa kopšanas alternatīvām (šampūnziepes, izlejamā dušas želeja vai vienkārši ziepes ķermenim). Lasītāju mīlēta recepte paštaisītam uzputotajam ķermeņa krēmam arī Tev varētu patikt. Smaržīgam sākumam :)

  9. Ievies savā ikdienā “Zero Waste somiņas komplektu” - turi somā daudzlietojamu krūzi vai pudeli un auduma maisiņu.

  10. Pieņem izaicinājumu - izturēt nedēļu bez plastmasas atkritumiem. Pārsteidz sevi ar radošajām idejām, kas rodas procesā :)

  11. Iepazīsties ar beziepakojuma veikalu sortimentu. Tīri izpēti, lai zini, kādas ir iespējas.

  12. Ja redzi, ka daudzus no soļiem jau dari, elegants nākamais solis. Izveido kasti, kurā atrodas ērts Tavām vajadzībām piemērots komplekts beziepakojumu iepirkumiem. Trauki, burciņas, mazi un lielāki auduma maisiņi, pudeles šķidrajam veļas mazgājamam līdzeklim, mīkstinātājam. Ērti ir vairākkārt izmantot arī stingrus papīra iepakojumus, piemēram no miltiem vai cukura. Tie ir viegli un stingri. Ar visu šo droši var ērti iepirkties ne tikai beziepakojuma veikalos, bet arī parastos lielveikalos, kur ir nefasētā produkcija.

  13. Pievienojies Facebook grupās, kur var mainīties ar lietām, vai atdot kādu priekšmetu, mantu jaunai dzīvei pie citiem saimniekiem. Tad, kad vajadzēs, piemēram, jaunu skapi, iespējams, varēsi dabūt ļoti labu skapi izdevīgāk no cilvēka, kurš, piemēram, vienkārši pārceļas.


Ja plāno ilgtermiņam draudzīgus pirkumus, mūsu TOP3 ieteikumi produktiem, kas ļaus visvairāk samazināt atkritumus:


1. Līdzņemamā kafijas krūze. Papīra kafijas krūzes dabā nepārstrādājas, jo tām ir plastmasas pārklājums, lai šķidrums nelītu cauri. Ja mēs katrs dienā izdzeram 2 kafijas krūzes, iedomājies, cik gadā no mums katrs izmestu atkritumos, dzerot kafiju ārpus mājas!

Papildus bonuss - vairākās vietās, nākot ar savu trauku, saņemsi atlaidi.

Turklāt, krūzes arī izskatās skaisti un rada lielāku komfortu, dzerot kafiju no Savas Krūzes, lai arī kur ietu. Vismaz man tā ir :)



2. Tīkla maisiņš. Daudzi cilvēki plastmasas maisiņus no lielveikaliem izmanto precīzi vienu reizi. Iepirkšanās ir vairākas reizes nedēļā. Kad viens maisiņš nonāk dabā, tas pārstrādājas līdz pat vairākiem simtiem gadu, nemaz nerunājot par mikroplastmasas daļiņu kaitīgo ietekmi uz dabu, dzīvajām būtnēm. Tīkla maisiņš palīdz šos ciparus samazināt. Un izskatās nostaļģiski šarmanti.






3. Trauku lupatiņa. Vairums sūkļu satur kaitīgas vielas vai tā cietākā daļa ir no materiāliem, kas dabā nepārstrādājas. Tāpēc šī lupatiņa ir brīnumpriekšmets virtuvei un jau ir "Bodnīcas" pircēju iecienīts produkts.

Kāpēc - šo lupatiņu var mazgāt veļasmašīnā līdz pat 60 grādiem, līdz ar to, tā kalpo ilgi.

Kad tomēr nolietojas, sadalās dabā.




Lai izdodas, un atceries - soli pa solim!


Seko mums arī Facebook un Instagram, lai ikdienā saņemtu iedvesmu mūsdienu pilsētniekam pielāgotam Zero Waste dzīvesveidam.

349 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page