top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

17 idejas, kā apģērbu un citu tekstilu izmantot atkārtoti

Pilns skapis ar apģērbu, taču nav, ko vilkt - pazīstama situācija? :)

Šajā blogā runāšu par šo vēl “Bodnīcas” interneta mājās nepieminēto tematu - lietotu apģērbu un citu tekstilu.

Kā to izmantot otrreiz, lai tas kalpotu maksimāli ilgi un nenonāktu atkritumos.


Modes un apģērbu industrija ir ļoti veiksmīgi darbojusies jau vairākus gadsimtus, lai palīdzētu mums prezentēt sevi kā personību un izskatīties atbilstoši laikam un situācijai.


Blakus produkts, kas diemžēl ir radies tai pat laikā - pilni skapji ar pāris reizes (vai nekad!) uzvilktām drēbēm, līdz tie nonāk atkritumu kalnos.


Turklāt, nonākot atkritumos, lielākā daļa apģērbu nav pārstrādājama, jo vairumā apģērbu un tekstilu dabiskās šķiedras ir sajauktas kopā ar mākslīgajām.

Kā arī, tekstils var ieķerties atkritumu šķirošanas sistēmās, kavējot mehānismu veiksmīgu darbību.


Ko darīt ar apģērbu un citiem audumiem, kas krājas skapī jau ilgāku laiku, lai tie dotu lielāko labumu dabai, Tev un visai sabiedrībai?


Zemāk atradīsi idejas, ko darīt ar apģērbu un citu tekstilu (piem., dvieļi, gultas veļas, aizkari u.c.):

  • ja to vēl var izmantot,

  • ja redzi, ka tomēr tos vairs nevar lietot oriģinālajam mērķim, jo tie ir novalkāti, nolietoti vai ar citu defektu.


Ja apģērbu, spilvendrānas, aizkarus u.c. tekstilu vēl var lietot:

  1. Pārdod! Lieliska iespēja mantām nonākt pie jauna lietotāja, kurš var ietaupīt savus līdzekļus, un Tev - minimāli, taču papildināt savus resursus. Ieskaties Andele Mandele aplikācijā, Facebook grupās vai atverskapi.lv, tas ir labs sākums.

  2. Ja nevēlies pārdot vai redzi, ka sludinājumiem intereses nav - atdod labdarībai. Šajos laikos, iespējams, tas ir sarežģītāk, jo vairākas vietas ir pārtraukušas nodošanas punktu darbību. Taču iespējams vietas atrast ir. Šeit atradīsi vairākas saites, kurās atrast sev tuvāko ziedojumu vietu.

  3. Bērnu drēbītēm vai apģērbiem, kurus citur dabūt ir sarežģītāk, piemēram, īsākiem vai, tieši otrādi, garākiem cilvēkiem - ievieto informāciju "Atdod bez maksas" tipa vai dzīvesvietas apkārtnes Facebook grupās! Tur ieliekot informāciju, var atrasties kāds, kam uzlabosi dzīvi ar šādu dabai un sabiedrībai draudzīgu žestu :)


Ja tekstilu vairs nevar lietot (tas ir ar defektiem, novalkāts):

  1. Kokvilnas audumiem - izmanto kā lupatiņas virsmu tīrīšanai, šķidrumu uzslaucīšanai un pat trauku mazgāšanai. Atceries šīs lupatiņas regulāri mazgāt veļas mašīnā, lai tās būtu tīras.

  2. Cauras siltās zeķes? Izmanto to daļas no papēža uz augšu (izmazgātas, protams) kā papildus siltuma uzturētājus garenām termo krūzēm vai stikla burkām :) Šis fantastiski var strādāt kā ar kokvilnas, tā vilnas zeķu galiem.

  3. Ja Tev ir pūkains mājdzīvnieks - izmanto audumu no džemperiem, kā siltu polsterējumu mājdzīvnieku guļvietām. Protams, ja Tavam sunim vai kaķim ir grozs vai īpaša gultiņa.

  4. Turpinot par mājdzīvniekiem - no kokvilnas krekliem un džinsa auduma izveido loksnes un sapin tās ciešā bizē ar spurainiem galiem. Tā var būt lieliska mantiņa suņiem, īpaši kucēniem, kam gribās kaut kur iekosties un dauzīties. Šī ir alternatīva veikalos nopērkamajām virvju rotaļlietām, un var būt laba dāvana draugu un ģimenes mīluļiem, pat, ja Tev nav sava suņa.

  5. Vecus, dabīgus un siltus audumus droši vari nodot tuvākajās dzīvnieku patversmēs dzīvnieku guļvietām. Protams, labāk pirms tam piezvanīt un pavaicāt, vai viņiem šobrīd tas ir nepieciešams :)

  6. Vecus T-kreklus vari pārveidot, no tiem uzšujot skaistus un praktiskus auduma maisiņus. Turi tos somā un varēsi izvairīties no plastmasas maisiņu lietošanas veikalos!

  7. Izveido unikālus matu aksesuārus - auduma lentes matiem, matu gumijas, vai auduma cilpas matu saturēšanai.

  8. Skaistus audumus (piem., šalles, dvieļus) izmanto dāvanu ietīšanai. Izskatīsies mākslinieciski, atmiņā paliekoši, un to izdarīt ir ļoti vienkārši :)

  9. Dāvanu saiņošanā, pušķu siešanā vari izmantot arī auduma maliņas ar interesantu rakstu vai mežģīni.

  10. No jakas vai krekla - uzšuj dekoratīvu spilvendrānu un atsvaidzini interjeru ar unikāliem akcentiem :)

  11. Džemperi un citi gaisīgi audumi var kļūt par polsterējumu dekoratīvam spilvenam, ja to šuj no pašiem pamatiem.

  12. Arī kleitas var kļūt par dekoratīvu spilvenu pārvalku, polsterētu krēslu pārvalku vai pat lampas abažūru - skatoties, kāds ir Tavs interjers un vēlme radoši izpausties rokdarbos :)

  13. Ja dzīvo mājā ar veco laiku logiem, kuriem ir divas kārtas un tīrs stikls, kuram pūš cauri - izmanto jakas vai džempera roku, to piepildot ar citu gaisīgu audumu un novietojot starp logiem. Tas aizkavēs aukstā gaisa plūsmu starp logiem, un izskatīsies glīti.

  14. Ja ar rokdarbiem esi uz Tu - veci audumi var kļūt par mīļu rotaļlietu Tavam bērnam vai kādam jaunākam tuviniekam.

Patika idejas?

Dalies ar vēl kādu, kam šis blogs varētu noderēt - vairosim drēbju un citu tekstilu noderīgu izmantošanu :)


Seko "Bodnīcai" arī Facebook un Instagram, lai ikdienā saņemtu iedvesmu mūsdienu pilsētniekam pielāgotam Zero Waste

jeb vienkārši - dabai draudzīgam - dzīvesveidam.








294 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page