top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

5 idejas, kā mājās ienest skaistumu, lieki netērējoties

Mājās šobrīd pavadām lielāko daļu laika. Kā ienest papildus skaistumu tajās, netērējot ne centa?


Padalīšos ar 5 vienkāršām idejām šajā blogā.


1. Izmet (vai ziedo) lieko.


Kā tas saistīts ar skaistumu?

Atbrīvojoties no tā, ko nelietojam, telpā rodas lielāka plašuma sajūta (un bieži vien īsts plašums), kas savukārt rada nostrādātības efektu, liek labāk justies telpā.

Īsti neko pat nedarot!


Decembris ir īstais laiks, kad atskatīties uz visu mājās esošo ar godīgu aci, un sev pavaicātu:

  • ja šo krūzi neesmu lietojusi 2 gadus,

  • ja bikses skapī ir 7, bet valkāju ikdienā 2-3,

  • ja spilvens nepavisam uz tā dīvāna neiederas -

vai to visu tiešām vajag?

Varbūt ir iespējams to ziedot kādam, kam konkrētā lieta patiesi šobrīd noderētu. Vienkāršākais ir ievietot vietējās apkaimes Facebook grupās fotogrāfijas, vai sazināties ar labdarības iestādēm, kurās bieži vien darbinieki zina, vai un kam konkrētās lietas varētu noderēt.

Ja lietas pašas savu laiku ir nokalpojušas, protams, tās jāmet laukā.



2. Vairo gaismu telpā.

Ir ziemas tumšākie mēneši, tāpēc jārūpējas, lai telpā ienāk papildus gaisma. Pāris knifi, kā to izdarīt:

  • Tumšākajās telpas vietās saliec mini gaismas avotus (sveces, Ziemassvētku lampiņu virtenes vai citas gaismiņas), kas Tev jau ir mājās. Saliec lampiņas burkās, tā radot elegantu interjera elementu.

  • Atbrīvo vietu ap logiem. Dažreiz gadās, ka nemanot esam mēbeles pielikuši priekšā dabiskās gaismas avotam. Ja iespējams, bārbīdi šīs mēbeles kur citur un ļauj gaismai plūst ieksā pašai.

  • Gaiši pārvalki vai dekoratīvie elementi. Protams, pārvalki nav pārāk praktisks ieteikums ģimenēm ar maziem bērniem, piemēram :) Taču, ja iespējams, telpā vari izmantot gaišo krāsu ja ne dīvānu pārvalkam, tad ar maziem paklājiem, kādiem dekoratīviem elementiem, kas arī palīdzēs atstarot gaismu, nevis to absorbēs, radot minimālu, taču jūtamu efektu telpas gaišumā.

  • Novieto spoguli tā, lai tas atstaro gaismu telpā. Tas ir, pretī logam vai tā, ka tajā atstarojas lampa (skaties tikai, lai lampa nav spoža un nežilbina).


3. Pamaini iekārtojumu.

Ja reiz sākam bīdīt spoguli pa māju. Varbūt jau mēnesi skaties uz kādu nenotīrāmu sienas pleķi, sēžot dīvānā? Ja remonts ir iecerēts nākošajā vasarā vai mēbeles esošajos apstākļos nevari nomainīt, atļauj sev to prieku pagaidām vienkārši notušēt nepilnības, pamainot iekārtojumu:

  • Samaini mēbeles vietām tā, lai ne tik glītā puse paliek neredzama;

  • Kur nobružājusies grīda, uzklāj paklāju vai uzliec puķu podu, kādu citu elementu, kas neļaus nobružāties tālāk,

  • Iedzen sienā naglu un uzkaini pa virsu glītu gleznu vai mājīgu uzrakstu uz koka dēlīša.

Lai arī var šķist muļķīgi, estētika vairo mūsu labsajūtu, un, ja šobrīd citu iespēju nav, varam darīt labāko, kas ikdienā uzlabos pašsajūtu.

Jo mājās šobrīd jāuzturas daudz vairāk, nekā ierasts, un katrs sīkums, ko redzēsim acu priekšā kā atgādinājumu, var sakrāties kopā diezgan ātri. Šobrīd drīkst :)


4. Skaistākās lietas, akcentus izvieto stratēģiski.

Kur mājās visbiežāk uzturaties? Kur sēžat? Kur dabiski no šīm vietām iet acis? Saliec skaistākās lietas vai sirsnīgus atgādinājumus par labākajiem mirkļiem tur, kur tie stāv acu priekšā.


5. Papildini noskaņu ar mūziku.

Ne par velti viesnīcās, kafejnīcās un restorānos dzirdēsi elegantu mūziku. Skaņām ir liels spēks atmosfēras radīšanā, tāpēc parūpējies, lai tumšākajos mēnešos mājās skanētu Jums pašiem patīkamākā mūzika, kas ļauj iegrimt patīkamās sajūtās.

Varbūt pat laiks atkal paspēlēt klavieres, ja tās ir mājās? :)


Patika ieteikumi? Ieskaties arī šajā un šajā blogā, Tev varētu patikt arī tie :)


Seko "Bodnīcai" arī Facebook un Instagram, lai ikdienā saņemtu iedvesmu mūsdienu pilsētniekam pielāgotam Zero Waste dzīvesveidam.



100 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page