top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

3 sastāvdaļas, 3 minūtes: kafijas-sāls skrubja recepte


Drīz jau sola, ka vasarā dzīve varētu pakāpeniski atgriezties sociālākās sliedēs. Jebšu - arvien vairāk parādās cerība, ka varēsim atgriezties kafejnīcās un sabiedriskos pasākumos kopā ar radiem, draugiem un kolēģiem.


Arī Bodnīca top ar katru dienu tuvāk tam, lai varētu būt atvērta Taviem dabai draudzīgajiem ģimenes preču iepirkumiem :)


(pagaidām atvēršanas datums ir drusku pārcēlies, tomēr seko līdzi jaunumiem Facebook un Instagram!)


Arī pavasaris nu jau iet uz beigām un prasās pastiprinātāk vienkārši palutināt sevi ar labu ādas kopšanas rituālu. Un kas gan ir labāks rituāls kā duša ar dziļi attīrošu, ādu zīdainu padarošu skrubi!


Šajā blogā padalīšos ar ļoti attīrošu kafijas-sāls skrubja recepti. Pagatavošana aizņems tikai 3 minūtes (vai pat minūti, ja jau Tavā rīcībā ir samalsta Himalaju sāls), un lietošana - uzreiz, ja labi gribas! :)


Pirms tam, parunasim, kāpēc šīs sastāvdaļas palīdz skaistumkopšanā un ādas attīrīšanā.


Tā, kā par vīnogu kauliņu eļļu nedaudz jau rakstīju aveņu-cukura skrubja receptes blogā, šoreiz parunāšu par pārējām šī skrubja sastāvdaļām - kafiju un sāli.


Kā kafija var noderēt ādas kopšanā?



Kafijas biezumi kļūst par izcilu dabisko pīlingu. Samaltās kafijas pupiņas ir sadalījušās smalkās daļiņās, kuras, atšķirībā no, piemēram, sāls, neizkūst. Tāpēc šīs kafijas daļiņas kļūst par spēcīgāko abrazīvo funkciju veicošo līdzekli, kas vairumam no mums atrodams virtuves skapī.


Pamēģini ar nākošajiem maltās kafijas biezumiem vienkārši ieziest rokas un noskalot. Jutīsi, ka āda uzreiz kļūst zīdaini maiga.


Kafijas daļiņas satur antioksidantus, kas palīdz cīnīties ar kaitīgām vielām un uzturēt veselību labā stāvoklī.


Papildus tam, kafijas biezumiem, ziežot uz ādas, ir enerģizējošs efekts - līdzīgi, kā to dzerot. Arī āda uzņem kofeīna daļiņas.

Ja vari dzert daudz kafijas dienā un jau ir pieradums, iespējams, gan nejutīsi atšķirību. Man pašai āda kofeīnu ļoti aktīvi uzņem, tāpēc ļoti varu just, kā pēc skrubja jūtos mundrāka, enerģizētāka.

Kā ir Tev, vai arī pamani šādu efektu?


Protams, kafijas biezumus izmantojot skaistumkopšanā, neiztiek bez asinsriti un vielmaiņu veicinošā efekta ādas virsējos slāņos. Ko tas nozīmē - no ārpuses mēs sev palīdzam papildus izkustēties vielām, kas atrodas ādas šūnās, aktivizējam tās. Tas, savukārt, padara ādu dzīvīgāku, veselīgāku.

Pēc šī pētījuma datiem masāžas process stimulē to šūnu darbību, kuras ražo kolagēnu un vienlaicīgi nedaudz nomāc taukšūnu darbību. Tas varētu būt iemesls, kāpēc vairākos avotos šo skrubja sastāvdaļu piemin kā celulītu mazinošu.

Tomēr ar celulītu ir kā ar bitēm - nekad neko nevar zināt, tāpēc katram ļaušu palikt pie savas pieredzes un secinājumiem.


Cits kafijas biezumu efekts, runājot par veselīgāku izskatu - krāsa. Lai arī efekts nebūs tāds pats, kā pēc saules peldes, skrubis ar kafijas biezumiem noteikti dod ādai papildus sauļošanās efektu.

Tas ir iemesls, kāpēc kafijas skrubi izmanto arī tādām mājās pagatavojamām skaistumkopšanas līdzekļu receptēm, kā, piemēram, dabiskai uzacu tonēšanas krāsai.

Ja blogā pieejamā skrubja recepte varbūt jūtīgākai sejas ādai nav ieteicama, tad vienus pašus kafijas biezumus gan pamēģini uzziest uz sejas!

Uzmanīgi, protams :)

Iespējams, pieredzēsi dažos avotos norādīto efektu, ka ādai uzlabojas tonis un vizuāli samazinās tumšie riņķi zem acīm.


Kā sāls var noderēt ādas kopšanā?



Šim katra mājās esošajam minerālam ir antibakteriālas, savelkošas un pretiekaisuma īpašības.

Arī sāls, tāpat kā kafijas biezumi, pilda pīlinga funkciju. Tā samazina ādas cietību, noņem liekās ādas šūnas (kas ir noderīgi, piemēram, pēdu, ceļu un elkoņu ādas kopšanai).

Kas interesanti - ja uzņemam sāli pārāk lielā daudzumā ar pārtiku, mūsu āda pietūkst, jo sāls uzņem ūdeni To var redzēt, piemēram, ar vecmāmiņas metodi, kā samazināt leduspuķu daudzumu uz logiem ziemā, vai logu aizsvīdumu rudenī - trauciņš ar sāli uzsūca ūdeni un logi bija tīri. Tai pat laikā, lietojot uz ādas, sāls rada pretēju efektu jeb samazina pietūkumu.

Varbūt šķitīs ironiski, tomēr tā paša iemesla dēļ, kura sāli izmanto ēdiena ilgstošā uzglabāšanā jeb konservēšanā, mēs sev varam palīdzēt uzturēt veselīgu ādu. Sāls palīdz mikrobu atvairīšanā.


Ar sāli ļoti uzmanīgi jūtīgai vai ievainotai ādai! Kā jau zinām, teiciens “bērt sāli brūcēs” ir radies tieši tā iemesla dēļ, ka tas var kļūt par sāpīgu procesu. Tāpēc vislabāk sāls skrubi un sāli kopumā lietot skaistumkopšanā tikai veselai ādai.


Kas vēl var būt noderīgi - receptē izmantoju Himalaju sāli. Cik pētīju, plašāk pieejamā galda sāls ir tā apstrādāta ar balināšanu, karstumu un ķimikālijām, ka vērtīgo vielu dabiski palicis pavisam maz. Prātā radās līdzība ar ikvienu “balto” produktu - cukuru, rīsiem, miltiem. Himalaju sāls, savukārt, satur daudz cilvēkam vērtīgu minerālvielu un mikroelementu, kas palīdz stiprināt un attīrīt ķermeni.

Kafijas-sāls skrubis ir izcili vienkāršs. Tā pagatavošanas laiks ir ļoti īss, un sastāvdaļas ir tikai trīs (jā, lasot skaļi, sanāk pat atskaņas! :) ). Savukārt efekts - ļoti labs, āda paliek tīra un maiga.


Nav vairs, ko gaidīt, ķeramies klāt taisīšanai!


Kā pagatavot kafijas-sāls skrubi ar 3 sastāvdaļām pāris minūtēs


Sastāvdaļas:



  • 35g sausu kafijas biezumu

  • 110g samalta Himalaju sāls,

  • 4 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas.


Pagatavošana:

1. Bļodā ieber sāli kopā ar kafijas biezumiem.

2. Rūpīgi izmaisa, lai tie viendabīgi sajaucas.

3. Pievieno eļļu un samaisa.

4. Pilda burciņā un lieto uzreiz vai uzglabā istabas temperatūrā.


Kā lietot:

Dušā vai pirtī, uz tīras ādas, iemasējot saudzīgāk kustībām. Pēc tam noskalo.

Vēlreiz atgādinu - uzmanīgi ar pušumiem! Sāls paliek sāls, nokļūstot brūcēs, būs sāpīgi :)


Noderīgi:

Lai ādu netraumētu, ir svarīgi, ka kafijas biezumi ir samalti smakli, tāpat kā sāls.

Vīnogu kauliņu eļļu, protams, vari aizvietot ar citu, piemēram, olīveļļu vai kokosriekstu eļļu, tomēr tas var mainīt smaržu un konsistenci.

Ja ir vēlme, dažos avotos šai receptei pievieno arī 1-2 pilienus tējaskoka ēteriskās eļļas. Taču tas ir gaumes jautājums.


Kā patika recepte? Dalies komentāros!

Ja nu vēlies ko saldāku un košāku savai skaistumkopšanai - šeit atradīsi aveņu-cukura skrubja recepti, kuru pagatavoju tumšākos gada mēnešos, kad prasījās krāsas un saldumu dzīvei.


Ceru, ka tiekamies pavisam drīz!


256 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page