top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

Kā bija - sākt "Zero Waste" dzīvesveidu-, un kas ir "Bodnīca"?

Updated: May 29, 2020

Kamēr "Bodnīca" lēnām dodas finiša taisnē, lai būtu atvērta Tavām un ģimenes ērtībām, iepazīsimies!


Esmu Madara, “Bodnīcas” saimniece, kuru regulāri varēsi arī sastapt veikalā uz vietas.

Šajā bloga ierakstā atbildēju uz astoņiem jautājumiem, kas Tev ļaus ieskatīties manā stāstā par beziepakojumu dzīvesveidu.


Iespējams, arī saredzēt līdzības vai iegūt iedvesmu saviem dabai draudzīgajiem ieradumiem; kā arī uzzināt, kas tieši Bodnīcā būs pavisam drīz atrodams, piedzīvojams un iegādājams.


Kā sāki interesēties par “Zero Waste”?


Aptuveni pirms 2 gadiem pēc brauciena uz Spāniju. Precīzāk - Montseratas kalna apmeklējuma. Tā ir viena no skaistākajām vietām pasaulē, kur es vispār esmu bijusi. Šis skaistums mani ļoti aizrāva un savaldzināja. Kad kalnus ieraudzīju, pat domāju - ja es vēlētos šo skaistumu aprakstīt, es to noplicinātu. Tad, ejot pa pastaigu takām, kas ir ap Montseratas kalnu, nonācu skatu laukumiņā, kurš ir paredzēts visskaistākajam, ikoniskākajam skatam.

Nonākot tur, visas manas emocijas apgriezās otrādi.

No visa skaistā, apbrīnas pilnā skata, es ieraudzīju, ka laukumiņš ir piemētāts ar salvetēm, maisiņiem, visādiem pikniku pārpalikumiem, un man vienkārši palika ļoti bēdīgi. Ne tikai par to, ka ir bijuši cilvēki, kas ir atstājuši šos maisiņus, bet, principā, ka es arī esmu daļa no problēmas. Jo pat tad, ja es neesmu atstājusi tur to salveti, tas nenozīmē, ka kādas citas manas izvēles nav dabu piesārņojošas.

Tas man lika ļoti rūpīgi sākt domāt par savām turpmākajām izvēlēm, par principiem, kā es dzīvoju, un kā tos mainīt.



Kas bija pirmie soļi, ar kuriem sāki “Zero Waste” dzīvesveidu?


Pirmais solis bija izpēte. Problēmas izpēte, un patiešām apzināšanās, ka un kāpēc tas ir svarīgi. Tikai tad sekoja praktiskie soļi. Es domāju, ja man būtu bijuši tikai praktiskie soļi - auduma maisiņi, foršas krūzītes -, tam nebūtu seguma, nebūtu šīs jēgas. Un varbūt tad pēc pusgada es jau domātu: “Eh, varbūt tam arī nav jēgas, varbūt tas tiešām ir tikai modes trends.”

Līdz ar to, pirmais solis - izpēte.

Saprast, ka tā tiešām ir problēma, saredzēt arī kādu gaismas stariņu, cerību, ka ir lietas, kuras mēs tiešām varam darīt, un ir lietas, kam ir jēga.

Tad praktiski pirmie soļi bija apņemšanās izslēgt plastmasas iepakojumus no ikdienas. Pavērās jauna pasaule. Jā, kādas lietas ir jāuztaisa pašai, bet ļoti daudz, ko var iegādāties bez iepakojuma. Nedaudz piedomājot, uz kuru veikalu jāiet. Varbūt tas ir tirgus, varbūt to var atrast arī mazajā piemājas veikaliņā. Varbūt tas būs nevis brends, kuru visu laiku ņēmu, bet varbūt cita firma, kas ir dabai draudzīgāka.

Pirmos mēnešus notika ekspedīcija pa veikaliem, kur ko var atrast.

Jāatzīst, ka biju ļoti laimīga, jo tieši tajā laikā, kad sāku atteikties no plastmasas un iepakojumiem vispār, Rīgā atvērās arī pirmie beziepakojuma veikaliņi.

Tas, protams, bija ļoti iedvesmojoši, iedrošinoši. Ne tikai tāpēc, ka tur varēja atrast lietas, kuras citos veikalos nevarēja, bet arī redzēt, ka nāk vēl cilvēki, kuriem arī ir līdzi savs trauciņš, savs maisiņš, kārbiņa, un mēs visi esam vienādi.

Ka mums visiem rūp šīs te pašas problēmas.


Kāds bija lielākais izaicinājums, sākot Zero Waste dzīvesveidu?


Man liekas, lielākais izaicinājums bija - ko par to domās citi? Jo visu to, ko vajadzēja, dabūju un jutos labi.

Jāsaka gan, ka mūsu ģimenē neesam pilnībā bez iepakojumiem. Es to arī nekādā veidā neslēpju. Mums ir lietas, ko pērkam ar iepakojumiem. Piemēram, mūsu dzīvniekiem ir alerģijas un viņiem ir specializēta barība, un mēs netaisāmies kompromitēt viņu veselību.


Taču kopumā izaicinošākais ir - kad kādam pasaki, ka dzīvo bez plastmasas, un tad ir tie brīži, kad Tev nākas ko nopirkt kādu neapejamu iemeslu dēļ. Veselība, vai kas cits.

Tad dzirdi: “Ā, Tu tomēr pērc to plastmasu? Hmm, kur tad palika tavi beziepakojumi?”


Neviens no mums simtsprocentīgi nevar pateikt, ka nekad nenopirksim nevienu plastmasas maisiņu vai zāles plastmasas vai folija iepakojumā, kurš nav pārstrādājams. Vai, piemēram, kad notiek kāda ārkārtas situācija, būs jāiet nodot analīzes un viņam iedos šo te vienreizlietojamo masku… Tā, lūk.

Par laimi, es neesmu tik liela perfekcioniste, līdz ar to, es sev piedodu un saprotu, ka tas nav tomēr tik traki.

Papaijāt sev pa plecu par visām mazajām lietām ir ļoti svarīgi, būt saprotošam pret sevi un piedot, ja kaut kas nav izdevies, nemest uzreiz plinti krūmos.

Tas, manuprāt, Zero Waste un dabai draudzīgu principu ieviešanā dzīvē ir ļoti svarīgi.


Kas ir “Bodnīca”?


"Bodnīca" ir beziepakojuma veikals, jo lielākā daļa preču ir bez iepakojuma. Bet ir lietas, kuras nevar būt bez iepakojuma, vai arī, ja tās ir bez iepakojuma, tad tām ir ārkārtīgi īss derīguma termiņš, kā, piemēram, dzērieni.

“Bodnīcas” kodols un pamatvērtības - būt atvērtiem ģimenēm un ikvienam cilvēkam, kas vēlas būt dabai draudzīgāki. Šis veikals tika “modelēts” ar domu, ka palīdz samazināt atkritumus.

rīks 21. gadsimta cilvēku rokās, kurā var atrast visu ikdienai nepieciešamo. Šeit būs mazgāšanas līdzekļi, pārtika, trauki.

Pilnīgi droši varēs nākt ar plastmasas trauciņiem un maisiņiem, izmantot tos vairākkārt. “Bodnīcas” pamatideja ir būt ikvienam draudzīgam un palīdzēt spert pirmos soļus atkritumu samazināšanā. Pat tad, ja mērķis nav gada atkritumus satilpināt vienā burciņā, bet vienkārši samazināt tos un atklāt, kā var dzīvot dabai draudzīgāk.

Šī ir vieta, kur nākt, kur parunāties, kur redzēt dažādās opcijas.


Kas "Bodnīcā" būs pieejams?


Sākumā par pārtikas produktiem. Mums būs visu iemīļotie graudaugi, kas ir ļoti, ļoti svarīga ikdienas sastāvdaļa.

Milti, makaroni, grūbas, kuskuss, amarants, kvinoja, pupiņas dažādu veidu - gan tādas, kuras diedzēt, gan tādas, kuras vārīt; būs dažādi miltu maisījumi.

Tie, kuri zina tādu uzņēmumu “Gardais”, viņiem ir ļoti labi falafelu un vegburgeru maisījumi, kas ir vegāniem draudzīgi. Ir plānoti arī piena produkti - piens, siers, kazas siera bumbiņas, krējums.

Domāju, ka šo sortimentu var paplašināt vēl, tas būs atkarīgs no klientu vēlmēm.

Būs arī saldumi un našķi, rieksti, rieksti glazūrās. Garšvielas - garšvielu sortiments būs diezgan plašs; arī sēklas.

Tad vēl mums ir, manuprāt, diezgan plašs sortiments ar dažādiem tīrīšanas līdzekļiem. Gan ķermenim, matiem, ādai, gan arī viss, lai varētu iztīrīt māju, spoži nomazgāt logus, drēbes, traukus. Man ir īpašs prieks, ka visi šie līdzekļi ir dabai draudzīgi, ar eko sertifikātiem. Es teiktu, ka arī cenas ziņā tie ir ļoti draudzīgi, ar dažādām opcijām.

Droši var nākt un prasīt gan man, gan kolēģiem, lai pastāsta vairāk, un palīdzēsim atrast to, kas ir katram vajadzīgs.

Starp citu, ja vēlies, nāc ciemos uz Bodnīcu ar visu ģimeni 31.maijā, atvērto durvju dienā!


Vēl būs arī trauki. Esam izvēlējušies piknika traukus, kuriem ir dažādas funkcijas. Tajos var arī gatavot ēdienu, un tie nelaiž cauri ūdeni.

Kad tos saņemšu, man pilnīgi ir sirdī misija - pati pārbaudīšu, vai laiž to ūdeni vai nelaiž. Bet man ir sajūta, ka būs ļoti labi, un ka tie būs drošie trauki, kuros ņemt arī līdzi zupu uz darbu, un nebaidīties, ka soma būs ar zupu.

Vēl būs birstītes mājas uzkopšanai.


Par zonām runājot, mums būs arī bērnu stūrītis, tā ka droši varat nākt iepirkties kopā ar bērniņiem.


Bērnu stūrītī būs tāda siena ar visādiem slēdzīšiem, kas jūsu mazajam palīdzēs attīstīt robotiku.

Tur visādos veidos būs jābīda, jādabū caurumiņos, jāsien striķīši, domāju, būs ļoti interesanti viņiem paspēlēties.

Tādiem, kuriem labāk patīk krāsas un zīmulīši, būs iespēja pazīmēt.


Kad beigsies ārkārtas situācija, par ko ceru, un mēs visi ceram, ka tas notiks drīz, būs arī atpūtas zonas, kur arī, ja kāds vēl iepērkas un kāds vairs ne, varēs mierīgi pagaidīt uz mūsu plašajām, saulainajām palodzēm.

Noteikti, ka tajās reizēs, kad Laimas šokolādes fabrikai pāri ceļam pievedīs kakao un viņi taisīs savus brīnumus, arī, jā, kakao smarža būs gan turpceļā, gan atpakaļceļā kā papildus priekpilna pieredze :)


Kādas ir pirmās atziņas no pirmajiem "Bodnīcas" tapšanas mēnešiem?


Šis process noteikti ir pārsteigumiem bagāts. Es teiktu, ka aktīvais darbs norit nu jau pusgadu. Sākumā tas vairāk bija plānošanā, datorā, dokumentu dzīlēs, tagad viss ir jau pamanāmāk, praktiskāk. Var ļoti daudz, ko iemācīties! Es ļoti gribētu iedrošināt visus, kam ir kāds sapnis. Vai Jūs to spējat izdarīt vai ne - Jums vienkārši jāmēģina. Jo vēl pirms pusgada es drīzāk domātu, ka nevaru uztaisīt veikalu, bet mēs jau esam finiša taisnē.

Pats process ir bijis ļoti interesants. Esmu satikusi burvīgus cilvēkus arī no jau esošajiem beziepakojuma veikaliem. Man ir liels prieks, ka viņi ir tik iedrošinoši un atvērti! Liels paldies Jums!

Šajā laikā esmu arī ļoti daudz, ko iemācījusies - gan par pašu beziepakojuma dzīvesveidu, gan par dažādiem veidiem, kā būt dabai draudzīgiem, kādas alternatīvas ir plastmasai un arī papīram, kā mazāk patērēt dabas resursus. Tas ir izaicinoši, bet arī ļoti interesanti un nepieciešami.


Viena lieta, ar ko ieteiktu sākt dabai draudzīgāku dzīvesveidu?


Pirmais solis - izveidot ieradumu, ka somā vienmēr ir auduma maisiņš. Tu to noteikti novērtēsi :)

Un iemācīties apbruņoties ar pacietību un teikt, ka jā, jums patiešām šo produktu vajag šajā maisiņā :) Ka nebija domas, ka produkts jau ir pārdevēja iepakots plastmasas maisiņā un tikai tad Jūs to vēl ieliekat savā maisiņā, nē, pa taisno savā.

Nekautrēties to pateikt.

Nekautrēties arī pastāstīt, kāpēc jūs tā vēlaties.

Ja vien smaids būs uz lūpām, viss izdosies!

Jo ļoti bieži mums pretī var būt cilvēks, kurš tā rīkojas nevis tāpēc, ka viņam gribas dot plastmasas maisiņus, bet viņš vienkārši nezina. Jūs tad varat būt kā Zero Waste vai dabai draudzīga dzīvesveida vēstnesis pasaulei. Šī iespēja ir jāizmanto!


Kur atrodas "Bodnīca"?


Rīgā, Miera ielā 19, ieeja tieši no Miera un Annas ielas stūra. Mēs esam pretī Laimas fabrikai. Tā, ka, ja ejat un redzat pretī Laimas fabriku, zināt, ka esat tuvu.

Tas ir aptuveni 5 minūšu gājienā no Dailes teātra.

Tā, kā - ļoti tuvu visam Rīgas centram, un mēs jūs ļoti gaidīsim!


31. maijā “Bodnīcai” ir atvērto durvju diena, gaidīsim ciemos!


530 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page