top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

Kā padarīt Lieldienas dabai draudzīgākas


Šīs 5 idejas var ne tikai palīdzēt dabai saglabāt savu skaistumu un nepiesātināt to ar papildus atkritumiem, bet arī Tavā un līdzcilvēku sejā ienest papildus mirdzumu un smaidu.

Kādas ir šīs idejas?

Lasi blogā!

Foto: momenti.lv

1.. Vārīt tik daudz olu, lai nepaliek pāri.

Cik katrs no ģimenes ēdīs?

Ļoti bieži Lieldienās, plānojot svētku ēdienkarti, var ieslēgties grandiozitātes sajūta.

3 lielākie, sūnām izrotātie šķīvji, pilni ar olu kaudzi, lielā rasola bļoda un 4 pannas ar pīrāgiem, un vēl taču saldais!

Plānojot var likties tieši kā svētkiem pieklājas.

Diemžēl realitātē šī pārtika bieži vien sagādā gan nogurumu, visu dienu gatavojot ēst, gan nelielas galvassāpes, domājot, kā to visu pēc tam patērēt, pirms sabojājas.

Ja atpazini šo situāciju, foršs veids, kā sev atvieglot darbus - ieplānot katram, piemēram, 2-3 olas, salātus un citus ēdienus taisīt tik daudz, cik uzreiz varēsiet apēst, un atļaut sev svētkos vienkārši darīt mazāk.

2. Izmanto tikai dabas materiālus krāsošanai.

Šādi Tu palīdzi gan samazināt atkritumus, kas rodas, ražojot un izplatot mākslīgās krāsvielas, gan savam mieram un veselībai. Dabiskie materiāli, kurus izmanto olu krāsošanai, ir nekaitīgi.

! Izņēmums - ja krāso kopā ar maziem bērniem, drošībai labāk būtu izvairīties no tiem dabiskajiem materiāliem, kuriem krāsošanā jāpievieno etiķis.

Kā krāsot olas ar dabiskiem materiāliem?

  • Klasika - vārīt olas sīpolu mizu novārījumā. Tas iekrāsos olas tik pazīstamajā tumši sarkanīgi brūnajā krāsā. Ja nu šogad tik daudz mizu nav pieejams, alternatīva brūnajam tonim - spēcīgas kafijas novārījums.

Pēdējos gados popularitāti iegūst arī sarkanais kāposts, bietes, melleņu ievārījums, kurkuma.

Krāsojot ar šiem materiāliem, daļai nederēs tradicionālā pieeja - ielikt olas katliņā, kopā ar materiālu, un vārīt, kamēr gatavs.

  • Bietēm, piemēram, ir jāizspiež sula (ja nav sulu spiedes, sarīvē un izspied ar marlīti), jāsajauc ar etiķi (2 ēd.k. vienas bietes sulai). Olas jau jāizvāra cietas un tad jāliek glāzē nostādināties (piesātinātam tonim tās būs pāris stundas). Pēc nostādināšanās uzmanīgi izņem un ļauj izžūt, citādi krāsa no olas nonāks.

  • Kurkuma jāpievieno ūdenim katliņā (3 ēd.k. uz 1l ūdens) un olas jāvāra tajā, taču tikai 10 minūtes, kamēr olas izvārās. Tad katliņš jānoņem no uguns, jāizņem olas un jāaplej ar aukstu ūdeni, jāatliek atpakaļ katliņā uz pāris stundām, lai krāsa nostiprinās. (Šis ir diezgan viltīgs olu krāsošanas materiāls, ne vienmēr tas izdodas. Vai Tev ir kāds stāsts? Dalies komentāros!)

  • Sarkanais kāposts jāizmanto ar līdzīgu principu kā kurkumai, taču pievienojot etiķi un sāli. Sākumā katliņam ar ūdeni bagātīgi pievieno kāpostu, 2 ēd.k. etiķa un sāli, un novāri. Tad liec iekšā vārīties olas, izvāri, līdz cietas (vismaz 10min), noņem katliņu no uguns, izņem olas, aplej ar aukstu ūdeni un liec atpakaļ nostāvēties pāris stundas. Tad izņem, nožāvē.

  • Melleņu ievārījumu gan vari izmantot tieši, kā sīpolu mizas, un ļoti laba ideja ir nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu. Patukšot pagrabu, izmantojot ievārījuma burkas, kurām jau beidzies termiņš (piemēram, jau 2 gadus vecas burkas). Jo vairāk būs ievārījuma, jo piesātinātāka būs krāsa.

Kāpēc variantos, kur olas tur karstajā ūdenī ilgāk, ir svarīgi apliet ar aukstu ūdeni, pirms tās tur karstumā?

Citādāk tās būs grūti nolobīt, čaumala un ola turēsies kopā.

Ja vēlies eksperimentēt ar citām krāsvielām, ieskaties šajā blogā (angļu val.) vai šajā (latviešu val.).

3. Izmanto dabas materiālus mājas rotāšanai.

Šodien, kad publicēju blogu, ir Zaļā ceturtdiena. Tradicionāli no dabas mājās neko nedrīkstot nest.

Taču tas nekas, jo priekšā ir veselas 4 brīvdienas!

Varat apvienot izbraucienu dabā ar dabas materiālu savākšanu, ar ko gan rotāt māju, gan, iespējams, izmantot olu aptīšanai skaistam rakstiņam, krāsojot tās ar dabiskajiem materiāliem.

Ļoti laba izvēle ir ņemt tos materiālus, kurus tiešām atpazīsti - sūnas, papardes, bērzu pumpuru zariņi, lai izvairītos no situācijām, kad mājās nonāk kāds skaists Sarkanās grāmatas iemītnieks vai indīgāks augs.

4. Ja brauc pārgājienā - sagatavo pārtiku līdzņemšanai.

Gan pirms, gan pēc krāsošanas var gribēties aizbraukt pastaigā pie dabas. Laba ideja (it īpaši, ja tomēr pēc svētkiem ēdiens paliek pāri), visu pārtiku, ko ēdīsiet, sagatavot jau iepriekš.

Uzvāri tēju vai kafiju un salej termosā, saliec ēdienu skaistās līdzņemamās kastītēs vai zupas termosā, un uz priekšu!

Tā nebūs jāapstājas pa ceļam, un samazinās plastmasas iepakojumu patēriņš, par ko Tev noteikti pateiksies daba.

Ja svētku galds izdevies precīzi svētku svinēšanas apjomā un pārgājienam vajadzīgas idejas līdzņemamajam ēdienam, ieskaties šajā blogā.

Foto: momenti.lv


5. Svētku sajūtu radīt ar klātesošu pieredzi.

Šobrīd ikdiena daudziem no mums paiet sēžot, pie elektroierīcēm. Mēs esam vai izslāpuši pēc īstas, dzīvas pieredzes. Tāpēc noteikti iedrošinu vilkt ārā sen aizmirstās spēles, doties ne vienā pārgājienā, bet divos, ja vajag, un šajās četrās brīvdienās uzlādēt savas baterijas, aktīvi metoties piedzīvojumos.

Darīt tik ilgi, kamēr acīs parādās mirdzums un lūpās - smaids.

Kā tas ir dabai draudzīgāk?


Laimīgi cilvēki ir īsta dāvana dabai, vai ne :)

Lai priecīgas Lieldienas un smiekliem, piedzīvojumiem bagāta atpūta!


37 views0 comments

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page