top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

7 idejas līdzņemamiem ēdieniem - gan piknikam, gan darba dienai!

Šis gads ir ieviesis pamatīgas pārmaiņas tajā, kā mēs dzīvojam. Tas, kas no pārmaiņām priecē - arvien vairāk cilvēku sāk interesēties par to, kā piekopt dabai draudzīgāku dzīvesveidu, atstājot mazāku ietekmi uz piesārņojumu.

Internetā esošās Latvijas Zero Waste interesentu grupas tikai aug, apmainoties vērtīgiem padomiem.

Arvien vairāk un vairāk kafejnīcās dzērienus pasniedz ar metāla vai bambusa dzērienu salmiņiem, plastmasam paliekot arvien tālākai pagātnei.


Tās ir šķietami mazas detaļas, tomēr liecina par to, ka mēs maziem un reālistiskiem soļiem ejam tuvāk dabai saudzīgākai, draudzīgākai dzīvei.


Tai pat laikā, ir arī citas pārmaiņas, kuras priecē ne tik ļoti kā iepriekšminētās. Pasaulē aktuālie notikumi, kuru otrais vilnis nav paredzams, ir ieviesusi korekcijas daudzu latviešu un citu valstu iedzīvotāju maciņos. Kas var nozīmēt to, ka arvien vairāk ir jāpiedomā pie tā, ko un kā tērējam. It īpaši, ja ģimene ir lielāka.


Saliekot šīs pārmaiņas kopā, prātā iešāvās temats, kas ir aktuāls abos gadījumos.

Līdzņemamās pusdienas darba dienās vai izbraukumos ar ģimeni.

Tāpēc izlēmu padalīties ar noderīgu informāciju, ja gadījumā vēlies uzzināt ērtas un vienkāršas idejas, kā pagatavot ilgi uzglabājamas dabai un arī maciņam draudzīgas pusdienas līdzņemšanai.


Kāpēc?

Pusdienas sastāda lielu daļu no tēriņiem, ja ik dienas jāēd ārpus mājas. Lai arī cik izdevīga būtu blakus esošā kafejnīca, to pašu pagatavojot mājās, sanāk daudz izdevīgāk.


Lielākais dabas bieds šajā tematā ir arī lielākā daļa līdzņemamo iepakojumu, kurās šo ēdienu pasniedz. Populārās baltās kārbiņas ar nodalījumiem dabā nepārstrādājas, tāpēc, kad palūdzam kolēģiem no kafejnīcas atnest pusdienu piedāvājumu, katru reizi diemžēl dabā pievienojas atkritumi, kuru pārstrāde vēl nav izdomāta.


Līdzīgi ir ar ēšanu ārpus mājas, dodoties izbraukumos ar ģimeni. Vasaras laiks, kad ārā ir patīkami, noteikti ir jāizmanto. Tai pat laikā, ja ēdienu pērk ceļojuma laikā, ir liela iespēja gan iztērēt vairāk, nekā ēdot mājās, un arī lielākā daļa ēdienu būtu iepakota dažādos plastmasas iepakojumos, ja tos pirktu veikalos.


Kāda būtu lieliska alternatīva, kura nepatērē daudz laika, un palīdz kā dabai, tā maciņam?

Ieskaties ēdienu idejās, kuras varēsi pagatavot ātri un ērti, un izdevīgi gan līdzņemamām pusdienām darbā, gan izbraukumiem ar ģimeni.


Brīnumsastāvdaļas līdzņemamai pārtikai


Ir divas sastāvdaļas, kuras ir ļo-oti izdevīgas, var pārvadāt ilgi, tālu. Tās var neturēt ledusskapjos un pat pagatavot ātri uz vietas bez vārīšanas. Turklāt, tam visam pāri, tās arī ir sātīgas!


Kuras tās ir?

  1. Auzu pārslas.

  2. Griķi.


Kāpēc griķi un auzu pārslas ir izcils ēdiens līdzņemšanai?

Šīs sastāvdaļas var pārvadāt viegli un ērti, tās neizlīst un neaizņem daudz vietas. Runājot par šo ēdienu kā līdzņemamām pusdienām - ja darbā tas ir iespējams, vari turēt veselu paku un palēnām katru dienu pievienot sastāvdaļas dažādībai.


Tie ir daudz vērtīgām vielām bagāti graudaugi, kurus vari lietot par pamatu visas nedēļas ēdienreizēm. Tie ilgi notur sāta sajūtu.


Auzu pārslas ļoti bieži piemin veselīga uztura avotos, kad runā par “labo glikozi”, kura šķeļas lēnām, un, pretstatā cukurotiem ēdieniem, dod ķermenim un smadzenēm enerģiju pakāpeniski, bez pēkšņiem uzplūdiem, kuri mītos ar pēkšņu nogurumu.


Arī griķi ir vieni izcili vērtīgi graudaugi, kuri ir bagāti ar vitamīniem, dzelzi, magniju, olbaltumvielām, un palīdzēs kā prātam, tā ķermenim visas dienas garumā uzturēt možumu.


Abas šīs sastāvdaļas var pagatavot arī bez vārīšanas! Tas, kas jādara - jāaplej tās ar verdošu ūdeni un jāuzliek vāciņš.

Pēc 10-15 minūtēm būs gatavas auzu pārslas. Griķiem gan paies pāris stundas, tāpēc būs jāaplej jau darba dienas rītā. Ja esat izbraukumā, vērts paņemt līdzi jau aplietus griķus.


Gan auzu pārslas, gan griķus var brīvi miksēt ar papildus garšvielām un piedevām, lai ēdienkarte dažādotos.


Auzu pārslas, piemēram, vari kombinēt ar:

  • dažādiem žāvētiem augļiem,

  • kanēli,

  • medu,

  • riekstiem,

  • kakao pulveri.

Pievienojot svaigas ogas un augļus, uzņemsi arī vasaras vitamīnus.


Griķiem, savukārt, vari pievienot:

  • gurķus,

  • tomātus,

  • avokado,

  • burkānu skaidiņas,

  • sarīvētus puķkāpostus,

  • žāvētu desu,

vai citas tevis iecienītas sastāvdaļas, kurām nav nepieciešams ledusskapis.


Citas idejas līdzņemamām pusdienām darbam vai izbraukumiem?


  • Makaronu salāti. Iepriekšējā dienā pagatavotos makaronus sajauc ar nedaudz eļļas, tomātiem, pupiņām vai lēcām, papriku. Ja pusdienas Tu vai kāds ģimenes biedrs nevar iedomāties bez gaļas, salami vai žāvēta vistas gaļa ir pateicīgas pārvadāšanai.

  • Cepti/vārīti dārzeņi ar sieru. Šobrīd dārzeņiem ir īstā sezona, un, ja ir pieejama mikroviļņu krāsns, siers būs izcils papildinājums :)

  • Jaunie kartupeļi ar dillītēm un jauno kāpostu salātiem ar elļu! Šķiet, komentārus nevajag :)

  • Pašcepta maize ar mīļāko pildījumu. Kāpēc vienu reizi nepaņemt pašceptu maizīti, piesūcinātu ar zemeņu ievārījumu pa vidu? Visai dienai, iespējams, nebūs labākais risinājums - parūpējies arī par citiem pildījumiem, kas rada sāta sajūtu. Maizi vari izcept svētdienā, un ēst līdz nedēļas vidum.

  • Zupas. Ir cilvēki, kuri šādu ēdienu redz kā labāko un ērtāko, ja jāgatavo ēdiens pāris dienām uz priekšu - izvāri vienreiz, glabā ledusskapī un ēd vairākas dienas. Ja domā par šādu opciju, pirms to īsteno, pārliecinies, ka Tev ir trauks, kurā pārvadāt zupu un kurš neizlīst! Tāpat arī, izvairies no zupas sastāvdaļām, kuras bojājas (skat. zemāk). Vienkārša pupiņu zupa vai kartupeļu biezzupa ir labs un sātīgs sākums, ja prasās konkrētas idejas :)


No kā izvairīties, gatavojot līdzņemamo ēdienu

  • Centies gatavot ēdienu, kurš nebojājas ārpus ledusskapja. Vārīta gaļa, zivis, sēnes, smalkas salātlapas, piena produkti ir galvenajā riska grupā, kas var sabojāties diezgan ātri. Ja Tev nav aukstumsomas, labāk paliec pie graudaugiem, dārzeņiem un žāvētiem produktiem.

  • No ēdieniem, kuriem ir risks izlīt, ja nav 100% pārliecības par trauku spēju šķidrumu noturēt. Ar šķidrumu domāju gan ūdeni, gan pienu, gan mērces, eļļu.


Kā pārvadāt ēdienu

  • Vienkāršākais risinājums - Zero Waste pamattrauks jeb burciņa!

  • Ja Tev jau ir plastmasas pārvadājamie trauki, izmanto tos! Tikai pārliecinies, ka tie ir piemēroti sildīšanai, ja plāno ēdienu karsēt mikroviļņu krāsnī.

  • Ja līdzņemamās pusdienas un izbraukumi ir regulāri un redzi, ka ar traukiem nepietiek, ir vērts ieguldīt labā, izturīgā piknika traukā ar nodalījumiem dažādiem ēdienu tipiem.

Šeit "Bodnīcā" pieejamā pusdienu kārbiņa - pārbaudīju, neizlīst :)


Pašiem pamatiem - mini solis tuvāk ēšanai ārpus mājas bez plastmasas

Kā arī, kā jau zini, ja seko “Bodnīcai” kādu laiciņu - esmu par mazajiem solīšiem, lai mēs kļūtu dabai un (kā regulāri izrādās, arī) savam maciņam draudzīgāki. Šīs tēmas pats mazākais solītis būtu - somā turēt karoti vai dakšiņu.

Ja nu arī gadās kādu reizi nopirkt ēdienu ārpus mājas, Tev nebūs jālieto plastmasas piederumi, kuri katru reizi maksā drusku papildus līdzekļu un uzreiz nonāk atkritumos.


Vai patika idejas? Seko "Bodnīcas" Facebook un Instagram jaunumiem!

447 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page