top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

14 veidi, kā izmantot sodu mājas tīrībai un ķermenim

Kā var izmantot sodu kā dabisku līdzekli gan ķermeņa kopšanā, gan mājsaimniecībā dažādākajos veidos?


To noskaidrosim šajā blogā.


Soda ir īsts brīnumlīdzeklis.

Tā maksā praktiski neko, tai nav derīguma termiņa, un to var izmantot praktiski ikvienā mājas solī, sākot no skaistumkopšanas līdz trauku tīrīšanai.

Kāpēc?

Soda ir sārmains līdzeklis, kas ķermenī spēj neitralizēt skābes, un ārēji diezgan labi tiek galā ar taukiem.

To zinājuši cilvēki jau sen - sodu izmanto kopš seniem laikiem!


Tai pat laikā, ne vienmēr populārs nozīmē strādājošs.

Bloga beigās atradīsi arī vienu no populāriem sodas izmantojuma veidiem, kuru izmēģināju pati un labāk tomēr ieteiktu alternatīvu (kāpēc un alternatīvas apraksts - beigās).


Tagad apskatīsim, kā vari sākt izmantot sodu jau tagad savā mājsaimniecībā!


14 veidi, kā izmantot sodu


1. Nomazgā taukus no traukiem. Ja beidzies trauku mazgājamais līdzeklis, uzlej traukam ūdeni un gluži vienkārši uzkaisi sodu pāri traukam, ar sūkli vai lupatiņu to izberzējot pa visu virsmu un pēc tam noskalojot. Ja trauki ir ļoti taukaini, atkārto, kamēr tīrs.


2. Ja gadījies nopirkt augļus, kuriem ir vaskveida pārklājums pāri, ko nevari nomazgāt ar parastu ūdeni, uzkaisi sodu uz augļa un ar nelielu ūdens daudzumu izveido tādu kā putriņu, ar kuru vari nomazgāt šo pārklājumu nost.

Ja augļi ir pietiekami daudz, mazgā visus izreiz lielā bļodā ar aukstu ūdeni, kam pievienotas 2-3 ēd.k. sodas. Pēc tam noskalo.


3. Ieber nelielā trauciņā sodu un ieliec ledusskapī, lai tiktu vaļā no nepatīkama aromāta. Pēc pāris dienām vai, kad aromāts izzudis, ņem sodu ārā un izber. Atkārto, kad nepieciešams.


4. Tiec vaļā no “veco grāmatu” aromāta - ne tā patīkamā, kuru mums bieži vien nostaļģijas un noelāpumainības sajūtu.

Šeit runāju par vecākām grāmatām, kurām jau parādās pelējuma smaka.

Ko darīt, lai to neitralizētu: ieber sodu papīra maisiņā. Ieliec grāmatu, aiztaisi maisiņu ciet un noliec grāmatu sausā vietā.

Pēc nedēļas ver vaļā maisiņu, nokrati sodu un noslauki atlikušās daļiņas, ja tādas ir, ar sausu lupatiņu (šeit derēs arī pūkainās putekļu slotiņas). Pelējuma aromātam vajadzētu būt zudušam.


5. Līdzīgs princips noderēs, ja drēbes ož pēc eļļas vai pat benzīna (piemēram, pēc remonta, auto darbiem u.c.). Ieliec drēbes atkritumu maisā, uzber sodu un paturi pāris dienas, tad izmazgā.


6. Kaisi uz sniegota celiņa pie mājas sāls vai smilts vietā - soda nebojās kurpes kā sāls un neizraisīs tik daudz gružu kā smiltis.


7. Ja ikdienā lieto daudz lakas u.c. līdzekļu matiem - reizi nedēļā izmazgā matus, mitros matos ieberzējot aptuveni 1 ēdamkaroti sodas un tad izskalojot. Šāda mini procedūra palīdzēs no matiem noņemt ķīmiskās vielas. Tikai ņem vērā, ka laika gaitā mati šādi var palikt gaišāki.


8. Ja beigusies zobu pasta, sajauc kokosriekstu eļļu kopā ar sodu un lieto kā zobu pastu (attiecība soda 1: eļļa 0,5-1).


9. Ja taisi lielo mājas tīrīšanu ar gumijas cimdiem, iekaisi tajos nedaudz sodas - būs patīkamāk lietot, un ilgstošā darbā rokas tik ļoti nesasvīdīs.


10. Ja virtuves krājumos ir pupiņas no iepriekšējiem gadiem, kuras mirkst ļoti ilgi - paātrini mirkšanas procesu, pievienojot mērcēšanas ūdenim 1 ēd.k. uz 200g pupiņu.


11. Vēlies pufīgāku omleti? Pievieno olām pavisam, pavisam nedaudz sodas (tiešām naža galu, citādi jutīsi sodas garšu).


12. Izmazgā birstes vai ķemmes, no 1-2 tējk. sodas un ūdens izveidojot putriņu, tad paberzējot tajā birsti vai ķemmi un izskalojot.


13. Pievieno aptuvenī ēdamkaroti sodas savām pēdu vannām - tās palīdz mīkstināt pēdas un nomierina muskuļus.


14. Ātrais paklāja tīrītājs: uzkaisi sodu pāri paklājam, ļauj ievilkties 15min un izsūc ar putekļsūcēju. Soda uzsūks sastāvējušos aromātu. Tādu pašu principu var ievērot, tīrot matračus vai dīvānus starp lielajām tīrīšanām.


Kā neizmantot sodu: mana pieredze


Šī saraksta beigās jāpiemin arī sodas izmantošanas veids, kas regulāri ir minēts dažādos avotos, taču nav ieteicams: virtuves izlietnes tīrīšana ar sodu un etiķi.


Princips teorijā ir vienkāršs.

Glāzi sodas un glāzi karsēta etiķa kopā salejot caurulēs un uzlejot karstu ūdeni, varot attīrīt caurules.

Taču eksperimentējot pašai, radās iespaids, ka, pirmkārt, karsēts etiķis vairāk var kaitēt elpceļiem vai nejauši izšļakstīties uz ādas, kā arī rezultāts nebija manāms.


Tāpēc atradu alternatīvu Izlietņu profilaktiskai tīrīšanai ar sāli. Zemāk atradīsi paskaidrojumu, kāpēc tas strādā labāk:

  1. Virtuves izlietnē sabērt 150g sāls;

  2. Uzliet 2l verdoša ūdens, noskalot atlikumu ar karsto krāna ūdeni.

  3. Atkārto, ja nepieciešams.

Skaties video zemāk:

Kāpēc šī alternatīva var palīdzēt labāk?

Sāls ir abrazīvs līdzeklis, kas patiesi var caurules nedaudz iztīrīt no netīrumu daļiņām, un, pietiekoši ilgi skalojot, arī nepaliek nogulsnes.


Pretstatā tam, soda ar karsto etiķi rada reakciju, kura netīrumus visbiežāk tomēr atstāj uz vietas, jo reakcija notiek etiķa un sodas starpā.


Varbūt Tev ir cita pieredze?

Kas no šī noderēja visvairāk?

Dalies komentāros!


-----

Seko "Bodnīcai" arī Facebook un Instagram, lai ikdienā saņemtu iedvesmu mūsdienu pilsētniekam pielāgotam Zero Waste

jeb vienkārši - dabai draudzīgam - dzīvesveidam.



196 views0 comments

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page