top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

ZeroWaste Jāņuzāles? Jeb - kā tās izmantot lietderīgi arī pēc Jāņiem

Kā Jāņu un Līgo svinēšana iet kopā ar Zero Waste dzīvesveidu, kurā cenšamies samazināt atkritumu daudzumu?


Sākotnēji jau šķiet, ka viss kārtībā - sieru var siet pats vai iegādāties pie kādas zināmas lauku saimnieces.

Visus citus dzērienus un ēdienus, kurus pašam nav laika gatavot, arī var atrast sveramus un mīlestību pagatavotus visur apkārt (īstais laiks, lai atbalstītu vietējos!).

Ēst no traukiem, kas ir turpat mājās.

Vienreizlietojamo salvešu vietā izmantot dvielīšus.

Izmantot tik reto iespēju uzvilkt tautastērpu, ja tāds ir.


Taču ir viena klasiska tradīcija, kura rada jautājumus.

Nezinu, kā Tev, taču mani ieinteresēja ideja - vai nav iespējams rotāt māju un pīt Jāņu vainagus tā, ka tos pēc tam būtu iespējams izmantot?


Izrādās, ka ir gan :)


Apkopoju idejas, kā saglabāt un izmantot tradicionālās Jāņu zāles tā, lai rudens un ziemas laikā varam sevi iepriecināt ar šo augu labajām (un smaržīgajām!) īpašībām savai labsajūtai un arī veselībai.


7 jāņuzāles un kā tās lietderīgi izmantot arī pēc Jāņiem


Sākot pētīt tradīcijas, šķiet, ka arī mūsu senči Latvijā uzskatījuši Jāņu laikā plūktus augus par vieniem no enerģētiski spēcīgākajiem.

Arī no zinātniskākas puses skaidrojot, tā tiešām ir - Jāņu laiks sakrīt ar laiku, kad vairums pļavas augu zied vai sāk ziedēt. Šajā fāzē pašā augā koncentrējas visvairāk biogēno un aktīvo vielu.


Tā, kā senčiem nebija iespēju ziemas laikā iegūt daudz resursu veselības stiprināšanai, šķiet pat loģiski, ka viņi rūpējās par to, lai vasaras labākajā laikā savāktie augi neaizietu zudumā un tos varētu saglabāt izmantošanai vēlāk.


To pašu varam arī mēs!


Protams, higiēnas apsvērumu dēļ diez vai būtu labi vainagā pītās zāles izmantot tējās, tāpēc šeit apkopoju idejas tam, kā augus lietot ārīgam priekam, labsajūtai un arī pavisam praktiskiem nolūkiem.


Zemāk ir 7 populāras un dabā viegli atrodamas Jāņuzāles (arī visiem labi zināmi koku zari un lapas :) ) un kā tos var izmantot ārīgi arī pēc Jāņiem.


Ozollapas un zari

No ozoliem mūsu senči veselībā izmantojuši vai nu ozolzaru slotiņas, vai nu ozola mizu novārījumu. Tā,kā pēc vainaga ne kuru katru ozolzaru var izmantot slotiņās un ozola miza jau būtu jāvāc atsevišķi, atradu vidusceļu. Kāju vannas, kurās mērcētas slotiņas, palīdzot pret pēdu pārmērīgu svīšanu. Pašām lapām esot spēcīga pretiekaisuma un antiseptiska iedarbība. Tas nozīmē - var šo pašu pielietot arī mājās pēdu vanniņām ar sausiem ozollapu zariem!

Ūdeni, kurā mērcētas ozollapas, var izmantot pirtī gara uzmešanai, taču ne katram patīkot specifiskais ozollapu aromāts.


Kalme

Arī kalmei ir nomierinošas, tomēr tonizējošas, spēcinošas īpašības. Tautas medicīnā to izmanto arī kā dezinfekcijas līdzekli un, lai palīdzētu cīņā ar tik nepatīkamiem viesiem kā blusām.

Ja nu Taviem mīluļiem šajā laikā gadījies šādus ciemiņus mājās atnest, vari kalmju lapas nežāvēt, bet izmantot uzreiz pēc Jāņiem. Svaigas uzkaisītas uz grīdas, tās palīdzot atbaidīt blusas. Suņu guļvietās šim pašam mērķim der arī svaigas papardes.

Žāvētas kalmes nelielā daudzumā var pievienot pirtsslotām, vai izkaisīt uz lāvas. Pirts rituālos izmantotas, kalmes spēcinot ādu, dodot spēku.


Madara

Ļoti plaši izmantojams augs arī pēc Jāņiem!

Ja izkaltēsi madaras vienas pašas, ieliec tās linu maisiņā un glabā drēbju skapī pret kodēm.

Pievieno izkaltētas madaras vannām nervu nomierināšanai. Cik esmu atradusi vairākos avotos - madara palīdzot arī galvassāpju mazināšanai.

Protams, jau pieminētajās pirtsslotās vari pievienot madaru, tā dos nomierinošo efektu arī pēršanās rituālos.


Rudzupuķes

Izkaltētus rudzupuķu ziedus vari izmantot, lai bagātinātu savu vannošanās pieredzi visa atlikušā gada garumā! Rudzupuķu ziedlapiņas, kas pievienotas vannai, ir ar nomierinošu efektu. Ārstniecības augu grāmatās arī norādīts, ka tās palīdz ādas iekaisumu ārstēšanā, atvieglo reimatisma sāpes un ārstē piena sēnīti. (Starp citu, pamēģini arī atpūtināt pa dienu nostaigātās kājas ar kāju ziedūdens vanniņu, kurā pievienotas rudzupuķu ziedlapiņas! Ļoti nomierinoši, un skaisti :) )

Kas svarīgi - grūtniecēm gan nebūtu ieteicams lietot rudzupuķes skaistumkopšanā.

Kumelītes

Viens no populārākajiem augiem skaistumkopšanā! Iespējams jau zināji - auduma plāksnītes, kuras mērcētas vēsā kumelīšu novārījumā, palīdz noņemt acu uzpampumu. Ar kumelīšu novārījumu vari skalot savus blondos matus, lai arī ziemā saglabātu zeltainu mirdzumu. Kumelītes, pievienotas vannām, palīdzēs strespilnajos ziemas mēnešos, kad jādara tik daudz, taču laika un saules - tik maz.

Kumelītes gan nesajauc ar zirgkumelēm - lielākām kumelīšu māsām, kuru vari ieraudzīt arī augšējā bildē. Tai ir gluži citas īpašības. Ja šaubies, paberzē auga ziedlapiņas un pasmaržo - ja atpazīsti kumelīšu smaržu, ir īstās. Ja vienkārši smaržo pēc auga - tās ir zirgkumeles.


Pelašķis

Arī pelašķi vari lietot vannās! Ārīgi lietots, pelašķis palīdzot pret locītavu un kaulu sāpēm, attīra ādu, mazina ādas iekaisumus, arī pieminēto nervozitāti, stresu, nervu saspringumu.

Tā vien šķiet, ka arī senajiem latviešiem stresa menedžments bija aktuāls, vai ne :)


Bērza zari, meijas

Tā vien škiet - šajā ziemā būs īpaši liela motivācija iet pirtī :)

Viena no latviešu pirts klasikām. Ja rotā māju ar meijām, ļoti ērti pēc Jāņiem meijas sadalīt turpmākai izmantošanai - mazos zariņus sasien un izžāvē slotiņā. Lielo meijas pamatzaru vari sazāģēt un izmantot, piemēram, izbraukumos kempingu ugunskuriem. Vai arī ugunskuru kurināšanai savā vai radinieku lauku māju pagalmā arī pēc Jāņiem.


3 idejas, kā izmantot visu Jāņu vainagu, Jāņuzāļu pušķi vai augu sajaukumu kopā


Kaltētos augus vari izmantot arī visus kopā!

Piemēram, ja saplūktas daudzas jāņuzāles kopā, vai negribas/nav iespējams vainagu “sadalīt pa daļām”. Vienmēr gan pārliecinies, vai visus augus, ko plūc, arī var izmantot, tie nekairina ādu un ir droši skaistumkopšanai.



  1. Pagatavo aromātisku augu eļļu, ko izmantot skaistumkopšanā. Kā? Izkaltētās lapiņas (pilnībā sausas, tādas, kuras lūzt, ne lokās) saber mazā burciņā, līdz pilns, un ielej neitrālu eļļu (es lietu vīnogu kauliņu eļļu). Uzliec vāciņu. Pirmās trīs dienas turi uz palodzes, lai tiek klāt saules gaisma, atceries vairākas reizes dienā burciņu sakratīt. Pēc tam 10-11 dienas turi tumsā. Pēc šīm dienām eļļa principā ir gatava. To var izmantot aromātiskām vannām, arī citur skaistumkopšanā, ja tiešām zini, ka no šīm ziedlapiņām Tev nav alerģijas un tās nekairina ādu..

  2. Izklāj izkaltētos augus uz pirts lāvas un ej tajā karsēties, vai arī uzlej augiem virsū ūdeni un pēc pirts tajā noskalojies.

  3. Pataupi kaltēto augu miksli aromātisko sveču pagatavošanai mājās rudens un ziemas mēnešiem, sajaucot sveču masu ar izkaltētajiem augiem. Šāds izmantojums atgādina tēlaino “vasaras smarža, noķerta burciņā” izteicienu :) Jo patiesi, pietiks tikai ievilkt elpu, un sajutīsi patīkamās vasaras atmiņas :)


Kā žāvēt Jāņuzāles


Ir divi biežākie veidi, kā žāvēt - slotiņās (piemēram, bērzu zariem, ozollapām; arī, ja saplūkts ziedu pušķis, kam brīvi vari aplikt apkārt plaukstu) vai, sagriežot augu 2-3cm garumā; vai atdalot tā ziedus un lapas, un izklājot to brīvi uz papīra tā, lai augi viens otru nepārklāj (ja tos izklās pārāk biezā kārtā, tie neizžūs, paliks melni, iespējams, pat sapelēs).

Augi ir izžāvēti, kad tie nelokās, bet lūzt.

Visus augus, izņemot kumelītes, būtu ieteicams žāvēt tumsā. Visiem bez izņēmuma žāvēšanas laikā ir svarīgi, ka telpa ir labi vēdināta un nav pārāk mitra.


Dabai draudzīgs atgādinājums


Protams, svarīga atkāpe, ja runājam par “dabai un savai veselībai draudzīgi” tēmām. Tu droši vien to jau zināji :)

Ziedu un augu plūkšanas laikā atceries - ne visus augus drīkst izmantot! Daži augi ir indīgi, daži augi - ierakstīti Sarkanajā grāmatā. Tāpēc, ja neatpazīsti kā vienu no tradicionālajiem augiem Jāņu zāļu klāstā, dabai un dažreiz arī Tavai un tuvinieku veselībai būs labāk, ja atstāsi to turpat pļavā.


Lūk. Tādas ir idejas, kuras atradu un zinu es, lai Jāņu zāles mēs izmantotu dabai un savai veselībai draudzīgi.

Varbūt Tev ir kādas citas idejas, kā izmantot vainagos pītās Jāņuzāles? Priecāšos par komentāriem :)

Lai priecīgi un enerģijas pilni vasarsvētki!


Arī, ja nu Tev vajadzīgi dabai draudzīgi piknika trauki svētkiem vai tīrīšanas piederumi un līdzekļi pirmssvētku mājas spodrināšanai, ienāc ciemos Miera ielā 19, Rīgā, "Bodnīcā" - parādīsim, izstāstīsim :)


62 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page