top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

Mazas izmaiņas, kas sniedz lielu efektu

Lai samazinātu atkritumus, tie vienkārši nav jāienes mājās. Tieši tik vienkārši! Bet vai tas patiešām ir vienkārši?

Pirms gada, sākot apzināti pievērst uzmanību, kas atrodas veikalu plauktos, aptvēru, ka lielākā produkcija, ko lietoju, ir iepakota un pārsvarā plastmasā. Kā, lai izvairās no plastmasas, ja šķiet, ka tā ir visur?


Veicot nelielu izpēti, vairs nešķiet viss tik bēdīgi. Ļoti daudziem produktiem ir neiepakotas, vai savādāka, pārstrādājama iepakojuma alternatīvas. Vairumā veikalu sveramos produktu pārdevēja neatteiksies iesvērt līdzpaņemtajos traukos.


mani TOP 5 iepirkšanās, ikdienas palīgi


- Auduma maisiņi. Mūsu mājās lietojam daudzus, dažāda izmēra un biezuma maisiņus. Vecākajam no tiem ir kādi 6 gadi. Kad to dabūju, nevarēju pat iedomāties, cik bieži to lietošu, un cik svarīga sastāvdaļa manā ikdienā tas būt pēc 6 gadiem. Ja tev nav auduma maisiņu, noteikti iesaku tādus iegādāties vai uzšūt. Tie būs lieliski palīgi, lai iegādātos sausos beramos produktus - riekstus, žāvētus augļus, svaigus dārzeņus. Priekš riekstiem un augļiem vari pagatavot maisiņus no viegla tilla vai kāda aizkaru auduma. Iedomājies, cik dauzi plastmasas maisiņi nenonāks atkritumu poligonos!



- Termo krūze. Vienreiz lietojamās krūzītes tāpat kā tetra pakas ir ļoti grūti pārstrādājamas. Latvijā šos materiālus nevar pārstrādāt, tie tiek sūtīti uz citām valstīm, bet lielākā daļa paliek Latvijā un tiek apglabāti atkritumu poligonā. Līdzi paņemama daudzreiz lietojama krūze ir lielisks risinājums! Ir pieejamas krūzes no dažādiem materiāliem, dažādos dizainos un tilpumos. Ja esi liels kafijas un tējas mīļotājs un baudi dzērienus paralēli savām ikdienas gaitām, krūze var būt tavs zaļais sākums.


- Ūdens pudele. Mēs Latvijā varam būt ļoti pateicīgi par labu dzeramo ūdeni. Pilsētu ūdens kvalitāte tiek regulāri pārbaudīta, un mūsu ūdens ir drošs dzeršanai. Ir daudzas kafejnīcas un veikali, kuri piedāvā ūdeni uzpildīt par brīvu. Ir arī kāds papildus risinājums, tiem, kam jūtīgas garšu kārpiņas un tomēr nepatīk krāna ūdens - ogles filtri. Atstāj to ūdeni uz vismaz 2h un baudi!


- Vaska drāniņas. Ir pieejamas gan taisnstūra vai kvadrātveida vaska drāniņas, bet man vispraktiskākie liekas nelieli maisiņi sašūti no šīm drāniņām. Tie ir ideāli priekš maizes uzglabāšanas, līdzpaņemtajai smalkmaizītei vai sviestmaizei. Bišu vaska drāniņu vari uztaisīt arī pats. Šeit būs video pamācība.


- Burkas. Tipiskā zero waste bilde sastāv no jaunām, smukām burkām, bet manuprāt, jaunas burkas nav vērts iegādāties, ja nu vienīgi nav vajadzīgi specifiski tilpumi. Izmanto tās burkas, kas palikušas no mērcītēm, konservējumiem. Tu vari nomazgāt oriģinālo etiķeti un noformēt ar savu. Burkas var izmantot produktu saldēšanai, dažāda veida uzglabāšanai. Tajās var ņemt ēdienu līdzņemšanai. Tās var izmantot ne tikai virtuvē. Var salikt sīkās lietiņas, kas atrodas vannasistabā, piemēram, matu sprādzes, kosmētikas otas. Pie šīs sadaļas noteikti gribētos arī pieskaitīt plastmasas trauciņus. Ja trauciņš nav sabojāts, ir spējīgs pildīt savu funkciju, ļausim tam nokalpot līdz beigām.

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page