top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

Kā kopt ādu vasarā pēc Zero Waste principiem?

Atsakoties no veikalos pieejamākajiem ķermeņa kopšanas līdzekļiem (lielā daļā no tiem par sastāvā ir plastmasas daļiņas, ja runājam par Zero Waste dzīvesveidu), saskāros ar problēmu.


Kā.. kopt ādu Zero Waste, vai vismaz Less Waste, veidā pilsētas apstākļos?



Īpaši vasarā tas var būt diezgan piņķerīgi, un par to pavisam nesen gadījās pārliecināties pašai.


Pirms pāris mēnešiem laicīgi meklēju drošas sauļošanās krēma receptes, ko pagatavot mājās.

Izpētīju sastāvdaļas un pat saņēmos iegādāties cinka pulveri (!), lai pati pagatavotu brīnumlīdzekli saules peldēm savā katliņā.


Sākums visam procesam, atzīšos, nedaudz šķita biedējošs - cinka pulveris, lai arī ir nekaitīgs, kad to sajauc ar pārējām sastāvdaļām, var būt pavisam nedraudzīgs veselībai, ja to ieelpo.

Alternatīvas cinka pulverim būtu vai nu vēl kaitīgākas, vai dabai nedraudzīgākas, vai ne tik efektīvas (par to drusku vēlāk).


Izkausēju pārējās sastāvdaļas, ar aizturētu elpu piebēru pulveri, samaisīju un pat vienu brīdi likās, ka beidzot būšu tikusi pie sava sauļošanās krēma (un varēšu padalīties ar recepti arī Tev!).


Taču iznākums bija drusku citādāks, nekā plānots - atdzisis krēms bija ļoti balts arī uz ādas, atstāja pleķus un to nevarēja tik vienkārši nomazgāt.


Mācība bija viena - ne vienmēr mājās gatavotais ir labākais risinājums (lai arī kā gribētos)!

Pagaidām sauļošanās krēmos uzticēšos dabai draudzīgiem uzņēmumiem, kas ar to nodarbojas profesionāli.


Tāpēc šajā blogā padalīšos ar informāciju, kas noder, rūpējoties par savu ādu vasarā tiem, kas vēlas piekopt maksimāli dabai draudzīgu dzīvesveidu.


Ieteikumi katrā no sadaļām būs gan no mājās pieejamiem resursiem, gan arī alternatīvas, ja Tev ir līdzīgi, kā man ar sauļošanās krēmu - labāk tomēr izlem iegādāties no pārbaudītiem kosmetologu un ķīmiķu radītiem, tomēr dabiskiem līdzekļiem.


Ādas mitrināšana

Vasara ir laiks, kad aktualizējas ādas mitrināšana. It īpaši karstā laikā to jūt ikviens. Par laimi, šai problēmai ir ļoti labi risinājumi arī mājās.


Mājās pieejamie līdzekļi ādas mitrināšanai vasarā:


  • Ūdens, ja to dzersi regulāri, Tavu ādu mitrinās "no iekšienes" un ir elementārākais veids, kā savai ādai palīdzēt vasaras laikā :)

  • Dabiskās eļļas Tavu ādu baros ar veselīgajiem taukiem un vitamīniem, izveidojot aizsargārtiņu un saglabājot ādu veselīgu. Man patīk vīnogu kauliņu eļļa, jo tās smarža ir neitrālākā, kā arī tā neatstāj taukainu sajūtu.


Zero waste produkti ādas mitrināšanai:

  • "ROOTS" līnijas ķermeņa krēms "Caramellicious" ar argāna eļļu (veikalā Miera ielā 19). Vairāk par to vari lasīt šajā blogā. Īsumā - tas ir krēms, ražots tepat Latvijā, ar debešķīgu, gardu karameļu smaržu un, kas vēl svarīgāk - tikai dabīgām sastāvdaļām, kas baro un vitaminizē ādu no ārpuses, neatstājot to taukainu. Krēmu vari uz vietas izmēģināt, iesvērt tik daudz, cik vien vēlies savā trauciņā, burciņā vai arī, ja nu gadās aizmirst, atradīsi kādu trauku tepat pie mums.

  • "Estere Nature Cosmetics" ķermeņa sviests rokām. Man ir aizdomas, ka tieši tāpēc šo preci varam saukt kā vienu no vasarā pirktākajām - visu trīs veidu pamatsastāvdaļas runā pašas par sevi:

  1. Kakao sviests (bagāts ar antioksidantiem, kas pasargā ādu no novecošanas, mitruma zuduma un elastības zaudēšanas, kā arī E un K vitamīniem).

  2. Vīnogu kauliņu eļļa (satur E, C un D vitamīnus, taukskābes, ātri iesūcas un neatstāj taukainu vai lipīgu sajūtu)

  3. Smiltsēkšķu eļļa (baktericīda, dziedējoša iedarbība).

Šo brīnumu vari iegādāties 3 dažādās smaržās (kas nozīmē, ka iepriekš minētajām sastāvdaļām klāt vēl ir turpmāk minēto augu/augļu ēteriskās eļļas) - liepziedu, mango un citronu. Izcili der pēc tam, kad brīvdienās darbojies dārzā.


Aizsardzība no saules

Kā jau saprati no mana stāsta bloga sākumā, neieteikšu dabiskus līdzekļus aizsardzībai no šīs enerģijas, prieka un reizē arī apdeguma devēja - saules.


Cik esmu pētījusi, jā, dažādos avotos tādas dabiskās eļļas kā burkānu sēkliņu vai aveņu sēkliņu eļļa ir minētas kā dabiskie pretiedeguma līdzekļi, un to SPF nudien ir kārdinošos apjomos - vidēji no 25-50!


Tai pat laikā, kad pameklēju vairāk informācijas, vairāki avoti norādīja, ka manis pieminētais cinka vai arī titāna pulveris ir vienīgie, kas patiesi laika un pētījumu gaitā sevi ir pierādījuši kā pasargātājus no UV staru kaitīgās ietekmes.


Pēc mana mēģinājuma arī, pameklējot informāciju vēl vairāk par pašu cinka pulveri, apstiprinājās manas aizdomas - patiesi, lai mājās pagatavotu labu aizsradzības krēmu no saules, ir vajadzīgas ķīmiķa zināšanas un kāds laiciņš būs jāpasēž pie klades vai tāfeles, izstrādājot ķīmiski pareizāko formulu.


Tāpēc palikšu pie pārbaudītām vērtībām, ejot vienu solīti tuvāk dabai draudzīgajam dzīvesveidam - iegādājoties līdzekli bez parabēniem, sintētiskām vielām un mūsu veselībai un dabai kaitējošām sastāvdaļām.


“Bodnīcā” piemeklēju 100% dabisku un pārbaudītu līdzekli aizsardzībai no kaitīgajiem UV stariem, kas vienlaicīgi baro ādu ar vitamīniem. Ražots tepat Latvijā, "Estere Nature Cosmetics" Sauļošanās krēms ar cinku  +30 SPF. Vaicā pēc tiem veikalā Rīgā, Miera ielā 19.



Pēdu kopšana

Vasarā biežāk kā jebkad staigājam ar kailām pēdām. Tas pat ir ieteicams - tomēr tur koncentrējas diezgan daudz nervu galu, kurus ir veselīgi stimulēt.

Tai pat laikā, bieži vien vasaras “blakusefekts” pēdām ir - pastiprināts sausums, plaisāšana.

Kā parūpēties par saplaisājušām pēdām dabiskā veidā?


Mājās pieejamie līdzekļi pēdu kopšanai vasarā:

Alvejas sula. Teju katrai mājas saimniecei uz palodzes atrodas brīnumaugs alveja. Tad nu, vienkārša metode, kas neprasa daudz laika, ir vakarā pēc pēdu mazgāšanas, vannas vai dušas ieziest pēdas ar alvejas sulu. Tā izveidos dabisku, mitrinošu aizsargkārtu, kas arī palīdzēs sadzīt mikro-pušumiem.


Zero waste produkti pēdu kopšanai vasarā:

Dabīgie ķermeņa krēmi regulāri ir lietojami visam ķermenim, tāpēc pēdas droši vari kopt ar jau pieminētajiem:

"ROOTS" līnijas ķermeņa krēmu "Caramellicious" ar argāna eļļu (sverams, "Bodnīcā" uz vietas);

Estere Nature Cosmetics" ķermeņa sviestu rokām.




Lūpu kopšana

Lūpas, tāpat kā sejas un ķermeņa āda, vasarā mēdz palikt sausas. Bieži vien par tām aizmirstam, taču vajadzētu atcerēties regulāri tās mitrināt, lai saglabātu to veselību un izskatu ilgtermiņā.


Mājās pieejamie līdzekļi lūpu kopšanai vasarā:

  • Ūdens! Brīnumlīdzeklis, vai ne :) Tik daudz problēmu var atrisināt, vienkārši dzerot visparastāko ūdeni. Neaizmirsti regulāri atveldzēties no savas līdzņemamās ūdens pudeles.

  • Ikvakara liekās ādas noņemšana ar maigu zobu birsti. Maigi pamasē lūpas ar zobu birsti. Tas gan veicinās papildus asiņu pieplūdumu, gan palīdzēs noņemt ādas plēksnītes. Pēc tam gan uzklāj nākošo sastāvdaļu.

  • Kokosriekstu eļļa. Viena no šīs eļļas pamatīpašībām ir mitrināšana un bagātināšana ar vitamīniem. Eļļa izveido aizsargkārtiņu, kas palīdz ātrāk sadzīt mini pušumiem, ja nu tādi no sausuma izveidojušies. Vienīgais mīnuss, kas kokosriekstu eļļai ir - to nav pārāk ērti nēsāt līdzi, un karstā laikā tā kūst, ieņemot šķidru konsistenci.


Zero waste produkti lūpu kopšanai vasarā:

Bodnīcā (arī internetveikalā) ir pieejams Latvijas ražojums - “Silmachy Remedies” lūpu balzams.

Tā sastāvā ir bišu vasks, šī sviests, džodžobas eļļa, kakao sviests un kokosriekstu eļļa. Silmaču balzams lūpām nesatur krāsvielas, mākslīgas smaržvielas, kā arī – tam nepiemīt sieviešu lūpu balzamiem raksturīgais spīdums.

Visas sastāvdaļas ir dabīgas izcelsmes, palīdzot lūpām atgūt mitrumu un tekstūru ar dabas sniegtajiem līdzekļiem.



Tā, lūk! Varbūt Tev ir kādi labi un pārbaudīti veidi, kā dabiskā ceļā rūpēties par savu ķermeni vasarā?


Raksti komentāros!


69 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page