top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

Kaitīgās vielas ķermeņa kopšanas produktos: no kurām izvairīties

Kādas ir kaitīgās vielas, no kurām izvairīties, pērkot skaistumkopšanas un ķermeņa kopšanas produktus?

Produkti, kurus pērkam, lai parūpētos par sevi vai savu ģimeni diemžēl ne vienmēr var izrādīties labi ādai, veselībai vai pat klimatam.

Kā, un no kādām biežākajām sastāvdaļām izvarīties, pērkot ķermeņa kopšanas vai skaistumkopšanas produktus - šajā blogā.

1. Parabēni (Parabens, arī mentyl-, propyl- butyl- vielas).

Sastopami ļoti daudzu ķermeņa un skaistumkopšanas produktu sastāvā, sākot no šampūniem, ziepēm, un beidzot ar kosmētiku.

Iemesls, kāpēc to pievieno, ir labi - parabēni palīdz aizkavēt vai novērst sēnīšu, baktēriju vairošanos pašā produktā.

Tai pat laikā, parabēni var izraisīt pārlieku lielu hormona estrogēna izdalīšanos, kā arī iejaukties dabiskā reproduktīvās sistēmas darbībā.

2. Sulfāti (Sulfates, arī SLS vai SLES).

Vielas, kuras ļauj ziepēm, šampūniem, dušas želejām labi putot. Jūtīgāku ādu vai ādu ar ekzēmu šīs vielas var ļoti kairināt, jo tās sausina ādu, neitralizējot taukvielas, kuras mūsu āda izdala dabiski tās veselīgai dzīvotspējai, mtrināšanai.

Sulfāti netieši arī ir kaitīgi visai ekosistēmai, jo to izgatavošanā bieži lieto palmu eļļu, kura, savukārt, rodas, izcērtot lietusmežus.

3. Triklozāns (Triclosan).

To pievieno produktiem ar antibakteriālu iedarbību (piemēram, ziepēm, zobu pastām, dezodorantiem). Šī viela viegli absorbējas ādā, un var uzkrāties audos.

Biežāk norādītā kaitīgā ietekme ir uz cilvēka reproduktīvo veselību. Dažos avotos norādīt,s ka triklozāns var izraisīt un pastiprināt alerģiskas reakcijas.

4. Mākslīgie aromatizētāji un smaržvielas (šim var būt daudz apzīmējumu, īpaši uzmanīgi skaties, ja uz iepakojuma vienkārši rakstīts Fragrance).

Ne tikai smaržās tādus var izmantot - mākslīgie aromāti sastopami arī šampūnos, ziepēs, losjonos, kā arī tīrāmajos līdzekļos un gaisa atsvaidzinātājos.

Tā, kā smaržvielām ne vienmēr ražotājs norāda, kādas ir sastāvdaļas, risks var būt, ka šīs sastāvdaļas var būt kaitīgas elpceļu veselībai, kā arī izraisīt alerģiskas ādas reakcijas, galvassāpes un pat ietekmēt centrālo nervu sistēmu.

5. Sintētiskās krāsvielas.

Sintētiski ražotas krāsvielas ir grūti atpazīt, jo veidi, kādos tās var iekļaut produktu aprakst, ir ļoti dažādi.

Vienkāršs veids, kā vismaz sev palīdzēt atlasīt veselīgākus produktus - ja redzi, ka produkts kopumā ir ļoti spilgtās un piesātinātās krāsās, ļoti liela iespēja, ka tur ir mākslīgās krāsvielas.

Šādas krāsvielas var izraisīt ādas niezi un pastiprinātu jutīgumu, akni un pat iedarboties kancerogēni.

6. Ftalāti (Phtalates, DBP, DEP, arī var būt minēti kā Fragrance).

Vielas, ko izmanto produktos to elastības, sasaistes īpašību dēļ, ādas mitrinoša efekta radīšanā, kā arī smaržas pastiprināšanai.

Līdzīgi kā vairums šajā blogā pieminēto vielu, arī ftalātiem piedēvē negatīvu ietekmi uz reproduktīvo veselību.

Šīs vielas var ietekmēt endokrīnās sistēmas darbību kopumā (endokrīnā sistēma regulē veselīgu hormonu darbību un ietekmē ļoti daudzas mūsu funkcijas ķermenī, tai skaitā jau minēto reproduktīvo funkciju un auglību, kā arī vielmaiņu, miegu, veselīgu ķermeņa attīstību).

Šādu vielu ar kaitīgu ietekmi ir daudz, ja pētītu tālāk.

Šīs ir tikai biežākās.


Ikdienā, pērkot ķermeņa kopšanas produktus, ne vienmēr ir laika rūpīgi izlasīt visas sastāvdaļas, it īpaši, ja vēl nav izveidojies ieradums vai nav zināšanu, ko nozīmē katra sastāvdaļa.

Kā sev palīdzēt šajā galvu reibinošajā procesā?

Vieglākais veids - atrast ražotājus, kuri jau norādījuši, ka viņu produkti ir ar dabiskām sastāvdaļām.

Izvēlēties produktus, kuriem ir dabisks iepakojums vai tā nav vispār.

Iemet aci arī mūsu veikalā - tas ir mūsu darbs strādāt Tavā vietā un atlasīt tos produktus, kuri ir ar šobrīd pierādītu mazāko ietekmi uz dabu vai cilvēku veselību.

Kā arī seko mums Facebook un Instagram, ja Tevi interesē Zero Waste un dabai draudzīga dzīvesveida temati. Priecāsimies Tevi uzņemt mūsu pulkā!


106 views0 comments

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page