top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

Mazāk zināmi veidi, kā izmantot visu ķirbi, no mizas līdz sēkliņām

Svini Helovīnus vai nē, oktobris ir laiks, kad aktualizējas jautājums - ko darīt ar ķirbi?

Ja šogad raža padevusies kārtīga, vai arī kārojas ķirbju krēmzupu, taču pārējo ķirbi, ko iegādājies, īsti nav, kur likt; vai arī meklē jaunus veidus, kā izmantot košo rudens pavēlnieku - šis blogs ir Tev!

Padalīšos ar mazāk zināmām idejām, kā lietderīgi apstrādāt visu ķirbi, lai nekas no šī rudenī tik bagātīgā resursa nepaliek neizmantots :)

Taču.

Pirms ķeramies pie mazāk zināmiem veidiem.

Kas ir biežāk zināmi veidi, kā izmantot ķirbi?


Iespējams, arī kāds no šiem veidiem ir izkritis no atmiņas un var noderēt:

  • Visu ķirbi: izmantot kā dekorāciju Helovīna tēmā, izgrebjot sejiņu un tajā ievietojot sveci, lai rudens vakaros līdz oktobra beigām ir jautrs gaismas dekors. Klasiski to dara, ar asu nazi nogriežot ķirbja augšu, izņemot ārā sēkliņu daļu, daļēji izgrebjot mīksto vidu, iezīmējot seju ar zīmuli, izgriežot formu. Šāds ķirbis turas no 3-5 dienām, vēsumā turot, līdz 2 nedēļām.

  • Ķirbis iztur salīdzinoši ilgu laiku, tāpēc ir daudzas ģimenes, kas šo dārzeni glabā pārtikas krājumiem vairākus mēnešus, ja telpas atļauj tam nesabojāties, un vienlaicīgi tas kalpo kā dekoratīvs elements virtuvē.

  • Sēkliņas: izžāvēt, apkaisīt ar garšvielām un ielikt cepeškrāsnī grauzdēties, veselīgai uzkodai rudens vakaros.

  • Mīksto ķirbja daļu: ēšanai. Iztvaicēt vai izvārīt mazā ūdens daudzumā, sablendēt un sasaldēt ķirbu biezeni izmantošanai biezzupām, pankūkām, kūkām, plātsmaizēm u.c. receptēm. Vai arī gatavot uzreiz, protams :) Vari atcerēties vecmāmiņu receptes un kādu ķirbi arī iemarinēt.

Tagad ķersimies pie mazāk zināmajiem veidiem!


6 mazāk zināmi veidi, kā izmantot visu ķirbi


1 Ķirbja vijīgo vidus daļu, kurā ir sēkliņas:

izmanto buljona vārīšanai! Katliņā ar ūdeni ieliec šīs ķirbju daļas (pirms tam, protams, sēkliņas izņem ārā :) ) kopā ar burkāniem, sīpoliem, un vāri 30min vai kamēr buljons iegūst izteiktu krāsu. Noņem no plīts, nokās, atdzesē un glabā ledusskapī vai saldētavā rudenīgām zupām. Pārpalikumus pievieno kompostam.

Vēl ir cilvēki, kas arī šo daļu izmanto receptēs, liek klāt sautējumiem vai gatavo kopā ar sieru un tomātu mērci kā bezmiltu spageti.

2 Ķirbju sēkliņas:

nepievieno garšvielas un necep, vienkārši izžāvē un paglabā ziemai, lai pabarotu putnus lielākajā salā - ķirbju sēkliņas viņiem ļoti garšo :)


3 Ķirbju mizu:

čipsu pagatavošanai!

Ne tik daudz cilvēku zina, ka arī mizas var ēst! Recepte stāsta, ka ķirbju mizas jāuzliek uz pannas, jāapslaka ar olīveļļu, jāpārkaisa ar garšvielām un jāliek cepeškrāsnī, kamēr kļūst kraukšķīgas, gluži kā čipsi. Ar vienu palielu ķirbi pietiekot 2 cilvēkiem.

4 Ķirbja mīksto daļu:

izmanto meža dzīvnieku barošanai!

Ja zini, kur tuvumā ir meža dzīvnieku barotavas, aizved sagrieztus ķirbju mīkstumus, ar visu mizu. Dzīvnieki Tev pateiks paldies!

Papildus bonuss, ja barotava ir vietā, kur vari droši paslēpties: kādā brīvdienas rītā vai pievakarē paķer līdzi termosu, kusi apsēdies un vēro. Iespējams, Tev izdosies ieraudzīt, kā stirna našķējas ar Tavu tikko atnesto rudens vēstnesi :)

5 Visu ķirbi:

Izmanto kā laternu maigākās noskaņās. Kāpēc grebt Helovīna seju, kurā ievietot gaismiņas ja var izgrebt arī apļus, ziedu formu, dzīvnieku siluetus - radošumam nav robežu!

Lai šāda laterna saglabātos maksimāli ilgi, Tev var noderēt 4 triki:

1. Izgriez apli, caur kuru ņemsi ārā mīkstumus, ķirbja apakšā, nevis augšā - tā tas sabojāsies lēnāk;

2. Atvēli laiku rūpīgai ķirbja iztīrīšanai no iekšienes, pirms to greb. Jo mazāk ķirbja mīkstuma būs, jo ilgāk tas glabāsies, un arī lietderīgi izmantosi mīkstuma daļu.

3. Atjauno ķirbja svaigumu, to regulāri iemērcot ledusaukstā ūdenī.

4. Izmanto elektriskās lampiņas, jo sveces sakarsēs ķirbi.

6 Divi vienā: Izmanto kā dekorāciju un podiņu garšaugu audzēšanai!

Der palielākiem dekoratīvajiem ķirbīšiem, kuri jau pārkoksnējušies. Šādus ķirbjus ēšanai vairs nevar izmantot, tāpēc tas var kļūt par lielisku rudens dekorāciju un podiņu vienlaicīgi garšaugu vai mazu puķu stādiņu audzēšanai uz saulainām palodzēm.

Kas jādara?

1. Atlasi ķirbi, kurš stabili stāv uz virsmas.

2. Nogriez augšdaļu, izņem viduci.

3. Apakšā izgreb vai ar smalku urbi izurb mazus 3-5 caurumus aptuveni vienādos attālumos vienu no otra (drenāžai).

4. Ieber pamatni ar kūdru vai zemi un izlīdzini, lai ir, kur stabili ielikt stādiņu.

5. Ieliec stādiņu un pievieno papildus zemi vai kūdru, kamēr viss ķirbītis pilns.

6. Uzliec uz šķīvīša vai citas ūdens izturīgas pamatnes, un gatavs!


Cik esmu pētījusi, šādi izmanto arī lielākus ķirbjus un tajos liek veselus podus ar salīdzinoši lielām puķēm.

Šis variants šķiet piemērotāks mājsaimniecībai, kur ir plašs pagalms un puķes var sakārtot pie mājas, ēnā. Lai aukstumā ķirbis labi saglabājas un ir patīkams rudens tematikas dekors pagalmā. Taču citi avoti norāda, ka ārā ķirbi varot turēt, kamēr temperatūra ir virs nulles, citādi arī ķirbis sabojājas. Līdz ar to, šādiem ķirbjiem būtu šķietami īsāks mūžs.


Varbūt Tev ir kas zināms vairāk?

Vai arī kāds no ķirbju izmantošanas veidiem iepatikās?

Padalies komentāros!


Seko mums arī Facebook un Instagram, lai ikdienā saņemtu iedvesmu mūsdienu pilsētniekam pielāgotam Zero Waste dzīvesveidam.

223 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page