top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

Dabai draudzīgam piknikam: idejas un ieteikumi

Šogad domājams, ka vasarā pieaugs piknikos un pārgājienos gājēju skaits. Kāpēc - ceļot nekur tālu nevaram, taču izbaudīt brīnišķīgu laiku kopā ar savējiem vietās, kur nav būts, gribas vienalga.


Pikniks ar ģimeni ir izcils veids, kā izmantot siltās vasaras dienas, lai izrautos no ikdienas, smeltos spēkus no dabas un atgūtu svaigu skatījumu uz ikdienu. Ģimenei, protams, arī kopīgi radīt patīkamas atmiņas no šī gada vasaras.


Kas būtu jāņem vērā, dodoties piknikā, ja ģimenē piekopjat dabai draudzīgu dzīvesveidu un cenšaties izvairīties no lieku atkritumu radīšanas?


Šajā blogā padalos gan ar ieteikumiem, kā pikniku padarīt dabai draudzīgāku, gan īsām ēdienu un dzērienu idejām, kurus ļoti vienkārši var sagatavot un pārvadāt, neradot liekus atkritumus dabai.


No kā noteikti vajadzētu izvairīties piknikā, lai tas būtu dabai draudzīgāks:




Līdzņemamā ēdiena iepakojumi.

Tie baltie, kuros parasti liek kompleksās pusdienas. Vai trauki, kuros veikalā sver salātus. Kafijas krūzītes. Tie visi ir iepakojumi, kuru mūžs ir ļoti īss, taču dabā tie nepārstrādājas. Tā vietā labāk sagatavo ēdienu mājās vai vismaz paņem uz veikalu līdzi traukus, un palūdz jau gatavo ēdienu iesvērt tajos. Izvēlies vietas kurās kafiju dod Tavā krūzītē, vai vienkārši uztaisi pirms izbraukšanas karstuma izturīgā krūzē ar vāciņu.

Plastmasas glāzes, naži un dakšiņas.

Ja vienīgi neizmanto vairākkārt lietojamu plastmasas ūdens trauku vai ēdiena kastīti - ja tā Tev ir jau mājās, būtu muļķīgi to mest ārā!

Tai pat laikā, izvairies no traukiem, kurus izmanto tikai vienreiz uz pāris minūtēm un tad izmet.

Ņem līdzi savas karotes, nazīšus un dakšiņas.

Protams, arī vari piedomāt pie ēdieniem, kuriem šos rīkus nemaz nevajag - ietaupīsi trīs (!) zaķus ar vienu šāvienu.

Dabai draudzīgāk, vieglāk nest, kā arī - pēc tam nebūs jāmazgā :)


Pārtikas plēve.

To lieliski aizstāj ar bišu vasku piesūcinātās drāniņas, kuras tāpat pasargā ēdienu no kukaiņiem, izbiršanas/izlīšanas mašīnā.


Pārāk daudz ēdiena.

Tam ir risks sabojāties, tikt izmestam.

Lai arī kā gribas sagatavoties, labs plāns ir sagatavot tik daudz ēdiena, cik parasti ēstu visa ģimene vienā ēdienreizē.

Vai arī papildus tam, ja nu tevi māc bažas par izsalkušākajiem ģimenes locekļiem, papildināt pārtikas krājumus ar riekstiem, rozīnēm vai citiem ēdieniem, kurus nepieciešamības gadījumā var uzglabāt vēl ilgi un siltums tiem nekaitē.


Gāzēti dzērieni.

Tie mēdz radīt papildus vajadzību pēc salvetēm, it īpaši, izdejojoties pa mašīnas bagāžnieku bedrainākos ceļos :)

Kāpēc jāsamazina šāda vajadzība?


Papīra salvetes.

Lai arī papīrs sadalās dabā, ir ierobežots skaits ar reizēm, kuras papīru var pārstrādāt.

Līdz ar to, mūsu tik ierastā ikdienas palīgrīka ražošanai kādā brīdī būs vajadzīgs cirst nost jaunus kokus.

Taču laiks, cik ilgi un bieži mēs lietojam papīra salvetes, ir precīzi pāris sekundes, precīzi vienu reizi.

Papīra salvetes aizstāt ar auduma dvielīti, kā arī piedomāt, kā samazināt vajadzību pēc salvetēm jau iepriekš - ļoti labs solis!


Protams, Tavā ziņā ir, cik komfortabli un iespējami šajā dzīves posmā ir īstenot visu augstākminēto.

Pielietot tikai vienu no šiem punktiem dzīvē jau nozīmē soli tuvāk dabai draudzīgākam piknikam!


Kā jau iespējams, jau pamanīji šajos blogos, esmu par mazām pārmaiņām ilgākā laika posmā, un par realitātes pieņemšanu.

Ir lietas, kurām konkrētā brīdī nav iespējams iziet uz kompromisu, un tas jārespektē, cenšoties izdarīt tik daudz, cik šobrīd ir iespējams.


Kādu ēdienu izvēlēties?



Lai pikniks būtu gan gards, gan dabai draudzīgs, rīkosies ļoti gudri, izvēloties ēdienu pēc tā īpatnībām. Kādām īpatnībām?

  • Tas neprasa īpašas rūpes (turēšanu aukstumā, pārvadāšanu ar īpašu uzmanību - lai gan, ieskaties zemāk, vai Tev neder kāds no dabai draudzīgākiem veidiem, kā ēdienu un dzērienu ilgāk noturēt aukstus).

  • Tas ir ērti ēdams (piemēram, tikai ar pirkstiem, vai uzliekams uz maizes ar vienu kopīgu karoti/dakšiņu).

  • Tas nerada lipīgus pirkstus (samazini savu nepieciešamību pēc papīra salvetēm jau pirms piknika).


Pēdējais punkts gan šķiet mazāk iespējams, ka ir mazi bērni, vai ne? :)


Ja nu bērniem ir kāds īpaši mīļš ēdiens, bez kura pikniks nav iespējams, vai tā kļuvusi par tradīciju, varbūt ir iespējams pikniku rīkot pie upes vai ezera!

Tāda, kurā ūdens ir tīrs un rokas var noskalot un noslaucīt ar auduma dvieli.

Vai arī, ja negribas mērcēties aukstā ūdenī, nodrošināties ar papildus ūdens krājumiem istabas vai āra temperatūrā, kuros rokas noskalot pašiem, pēc tam tās noslaukot dvielī.


Kādi ēdieni un dzērieni atbilst iepriekš minētajām īpatnībām?

  • Dārzeņi ar humusu, gvakamoli. Dārzeņus sagriez stienīšos un iepako kārbiņā, burciņā vai vaskadrāniņā. Gan humusu, gan gvakamoli arī iepako kārbiņā vai burkā, un ēdot paņem ar pašu dārzeni.

  • Mazi redīsiņi, tomātiņi, kurus salikt skaisti trauciņos un ēst pa vienam kumosam.

  • Maize, uz kuras uzliek sastāvdaļas, kuras atvestas burkā vai vairākkārt lietojamos trauciņos, piemēram, sagriezts siers, šķiņķis, garenās šķēlēs sagriezti marinēti gurķi.

  • Sendviči (ar iemīļotiem pildījumiem vai ko jaunu! Pildījumā gan izvairies no zivs u.c. produktiem, kas ātri var sabojāties)

  • Lavaša ritulīši (piemēram, ar salātu lapām, to pašu humusu, paprikas standziņām un tomātu, mm! Vai arī dateļu krēmu viducī; drīz arī Bodnīcā to varēs iegādāties)

  • Salāti, jau saservēti burkās pa porcijām - atliek tikai attaisīt un ēst! (labāk izvēlies etiķa-eļļas mērci)

  • Cepumi. Paštaisīti, saldi, sāļi.

  • Riekstu-žāvētu augļu maisījumi

  • Vīnogas bez kauliņiem.

  • Vesels arbūzs (to var ēst ar karotēm visi kopā)

  • Ūdens ar garšu (negāzētā ūdenī saliec saldētas ogas vai gurķi, vai svaigas mētras. Tās piešķirs ūdenim garšu pavisam dabīgā veidā!)


Triki, kā saglabāt ēdienus vai dzērienus aukstus:

  • Izmanto ūdens pudeles kā aukstuma uzturētājus! Pirms došanās piknikā, ūdens traukā ieliec ledus gabaliņus tā, lai tie ir aptuveni puse trauka, un piepildi atlikušo pudeli ar ūdeni. Liec apkārt traukiem, kurus vajadzīgs uzturēt aukstumā.

  • Dabiskais aukstuma uzturētājs - auduma maisiņā ieliec griķus, rīsus vai pupas. Ja plāno izmantot vairākkārt, aizšuj maisiņu ciet. Ieliec saldētavā vismaz uz pāris stundām pirms došanās piknikā. Kad dodaties ceļā, izņem tos no saldētavas un saliec apkārt produktiem, kurus jātur aukstumā.

  • Ja aukstu gribi saglabāt tikai dzērienu, triks, ko daudzi aizmirst - termoss strādā kopumā kā temperatūras, ne tikai karstuma saglabātājs. Tajā arī auksti dzērieni saglabāsies auksti!

Lūk! Protams, neaizmirsti arī segu, grozu, kurā ielikt visas nepieciešamās lietas (arī auduma maisiņi der, tikai uzmanīgi ar vairākām stikla burkām blakus).

Kas vēl?

Spēles!


Idejas, ko darīt piknikā:

  • Mētāt bumbu vai frisbiju. Izcili, ja ikdienā nākas daudz sēdēt. Lai padarītu spēli interesantāku, izmēģināt bumbu vai frisbiju mest, sakot vārdu uz viena un tā paša burta, kuru esat vienojušies iepriekš. Vārdi nedrīkst atkārtoties, stājas ārā, kurš nevar izdomāt vārdu.

  • Mēmais šovs (ja esat vieni paši vai visi jūtas komfortabli). Vārdu, kas otram jārāda, nosūti īsziņā tieši, kad cilvēks ir “uz skatuves”.

  • Vecā, labā mākoņu spēle! Pētāt mākoņus un iedarbināt fantāziju. Pēc kā izskatās debesīs esošais mākonis? Īpaši mazajiem var nākt ārā pērles, kas liks smieties vēl pēc gadiem!

Un, protams, pirms dodies mājup, pārliecinies,ka dabā nav atstāti lieki atkritumi.


Tagad gan lielos vilcienos ir viss.

Varbūt Tev ir kas svarīgs, ko paturēt prātā, dodoties uz pikniku?



Kā arī, ja pikniki Tavai ģimenei ir regulārs laika pavadīšanas veids, Bodnīcā jau šobrīd ir pieejami ļoti izturīgi piknika un zupu trauki, arī piknika piederumu komplekti, kurus ērti pārnēsāt, kuri neizlīst un kurus vēlāk izmantot līdzņemšanai uz darbu.


Droši ienāc pie mums Rīgā, Miera ielā 19 un pajautā, visu parādīsim :)

Lai labs laiks kopā ar savējiem!


267 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page