top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

7 idejas ūdenim ar garšām - dabiska alternatīva limonādēm

Kā karstās dienās atveldzēties tā, lai dzēriens būtu gan gards, gan veselībai un dabai draudzīgs?


Šajā blogā atradīsi idejas ūdenim ar garšu, izmantojot visdabiskākos augļus, ogas un garšaugus, kurus pēc tam izmantot kompostam, apēst vai pievienot aši pagatavojamiem našķiem.


Taču, par visu pēc kārtas!


Šī vasara ir parūpējusies, lai mēs kārtīgi izbaudītu, kas tas ir - karstums. Pat rūdītākie cilvēki pēdējās nedēļās ir piedzīvojuši brīdi, kad vienkārši sēžot slāpst, vai ne?


Ja jau dzīvo Zero Waste dzīvesveidu jeb centies samazināt atkritumus, droši vien piedzīvoji brīdi, kurā bija jāsaprot - o, manas iecienītākās limonādes, ar ko vasarās atveldzēties, šobrīd vairs neatbilstu manam jaunajam dzīvesveidam!


Lai arī daudzas limonādes ir stikla pudelēs, kas ir izmantojamas vairākkārt, pavisam izcila alternatīva būtu - dzērieni, kuriem nav nepieciešams katru reizi pirkt iepakojumus, vai ne?

Turklāt, ņemot vērā mūsu “pavisam nesteidzīgo” dzīvesveidu (kas, protams, ir domāts ironiski :) ), svarīgi arī, ka dzērieni būtu pagatavojami ātri un viegli.


Vēl viens aspekts, kas parasti liek meklēt receptes, kuras pavisam drīz atradīsi zemāk - veselība. Ja vien nedaudz interesējies par veselīgu dzīvesveidu, droši vien jau zini, ka lielu daļu kaloriju vidusmēra cilvēks mūsdienās… izdzer!


Ja limonādes ir ikdienas uztura sastāvdaļa, tikai nomainot tās vien ar veselīgām alternatīvām var ne tikai uzlabot veselību, pašsajūtu un dažreiz pat ādas izskatu (jo ķermenī nokļūst labas vielas un vitamīni, samazinās uzņemtā cukura daudzums), bet arī, iespējams, ilgākā laikā redzēt iepriecinošas pārmaiņas drēbēs, kuras kļūst “nu drusku” platākas :)


Kā panākt, lai visiem vecumiem un gaumēm vasarā nodrošinātu dzērienu, kas ir ne tikai gards, bet arī veselīgs un Zero Waste?


Ūdens ar garšiņām - īsā atbilde. Nezinu,kā tu - es katru gadu šīs receptes atceros kā no jauna, un katru gadu ir tas mazais prieciņš - patiešām, vienkārši pieliekot ūdenim svaigus garšaugus, augļus un pat dārzeņus (!), rodas gards, atspirdzinošs un ļoti aromātisks dzēriens! Šāds ūdens ir ĻOTI viegli pagatavojams un dažreiz prasa burtiski sekundes, lai visu saliktu kopā.


Lūk, ķeramies pie lietas!


Kā pagatavot ūdeni ar garšiņām?


Princips ir ļoti vienkāršs un visām receptēm vienāds:

  1. Pielej lielāku trauku pilnu ar ūdeni. Der arī līdzņemamie ūdens trauki, kurus izmanto pa dienu savās gaitās, lai atveldzētos.

  2. Pievieno dažādas garšaugu, augļu, ogu vai dārzeņu kombinācijas.

  3. Ļauj ievilkties aptuveni 20 minūtes. Ja dodies uz darbu - izcili! Kamēr nokļūsi darbā, ūdens būs jau pavisam piesūcies ar garšām.

  4. Dzer uzreiz vai laikā, kas atbilst konkrētā augļa/auga/ogas “derīguma termiņam”.

  5. Ja Tavā dzērienā ir tādas sastāvdaļas, kurām ūdeni liet virsū var vairākkārt, atkārto procesu, kamēr tas ir iespējams.

  6. Kad gardās sastāvdaļas ūdenim vairs ne


vari izmantot, apēd ogas vai augļus, pievieno tos smūtijiem, izžāvē citrusaugļu miziņas vai pievieno kompostam pārpalikumus.


Ir avoti, kas iesaka ūdeni nostādināt ilgāku laiku - vairākas stundas vai pat visu nakti. Pēc pieredzes varu teikt, ka ne visiem dzērieniem tas ir iespējams (vai ieteicams).


Man pašai labāk patīk “iztērēt” aromātu, ko satur viena un tā pati ūdenim pievienojamā garšaugu/ogu/augļu porcija, vairākās ūdens atjaunošanas reizēs. Lai arī, protams, ar katru reizi tā kļūst drusku vājāka.


Kādas augļu--ogu-garšaugu kombinācijas izmēģināt?



Klasika - gurķis un svaigas bazilika lapiņas.

Tik elementāri, taču gardi! Lai arī, ja nav mēģināts, var šķist - kas tad tur, ko gurķis var dot ūdenim - pamēģini! Ir apbrīnojami, cik atsvaidzinoša garša parādās jau pāris minūtes pēc tam, kad pievieno ūdenim pāris gurķa šķēlītes.


Citrusaugļu ballīte - apelsīnu un laima šķēlītes.

Apelsīns dod saldu garšu, taču laims to atsvaidzina. Kopā ar ledu - mm, ļoti gardi!


iŪdens - ābolu šķēlītes ar piparmētrām.

Saldākas garšas cienītājiem. Protams, jo saldāks ābols, jo saldāka garša.Ābolu šķēlītes ir vienas no ērtākajām, kuras pēc tam, kad dzēriena trauks tukšs, aši uzkost kā našķi :)


Atspirdzinošais jūnijs - šķēlītēs sagrieztas zemenes un piparmētra.

Dzēriens, kurā ir vairākas bērnības garšas vienā :) Gadījumiem, kad zemeņu raža ir padevusies tik bagātīga, ka pēc ēšanas gardās ogas paiek pāri vai arī, tieši otrādi - zemeņu ir pavisam maz, un ir jāizdomā radoši veidi, kā ilgāk izbaudīt šo ogu klasiku.



Līgo Havajā - zemenes ar ananasa šķēlītēm

Nezinu, vai atceries tādu Normunda Rutuļa dziesmu :D Taču liekas kā atbilstošs nosaukums. Zemenes, kas ir gatavas ap Jāņiem, kopā ar ananasu, kurš atgādina tropiskās, siltās zemes. Starp citu, ja esi no tiem, kuriem ananass garšo, taču šķiet par skābu, lai to ēstu - izcila alternatīva, kā visas dienas laikā baudīt garšu bez zobu sāpēm!


Vecmammas raža - jebkuras ogas, kas ir lauku dārzā + piparmētra vai baziliks.

Der gan avenes, gan upenes, gan jāņogas, gan ērkšķogas! Starp citu, ja tās sasaldē, būs divi vienā - ūdens turēsies vēss ilgāk, un garša būs ļoti aromātiska. Šis tikai mans novērojums, taču sasaldētas ogas mēdz dot atspirdzinošāku garšu, nekā svaigas un nesaldētas.


Vidusjūras piedzīvojums - gurķa šķēlītes, timiāns un laima šķēlītes.

Ja Tev garšo timiāns, šī kombinācija noteikti Tev ies pie sirds, nedaudz radot brīvdienu sajūtu kādā no saulainajām Vidusjūras zemēm.


Izmēģini arī citas mīļākās augļu-ogu-garšaugu kombinācijas! Vienīgais auglis, kas nešķiet piemērots šādiem eksperimentiem, varētu būt banāns, citādi - ļauj fantāzijai lidot :)


Kādās proporcijās ūdenim pievienot sastāvdaļas?


Parasti 2-3l ūdens krūkai pievienoju 1-2 zariņus ar garšaugiem, atkarībā no to garuma un svaiguma, un sauju ar augļiem/ogām.

Ja ogas ir saldētas, pietiek ar mazāk ogu.

Ir cilvēki, kuriem patīk piepildīt teju visu trauku ar sastāvdaļām. Tas vairāk šķiet gaumes jautājums, tāpēc noteikti tikai tests Tev parādīs Tavu ideālo recepti.


Papildus triki un ieteikumi atspirdzinošo dzērienu receptēm:

  • Citrusaugļus ūdenī var turēt salīdzinoši īsāku laiku, ņem to vērā - ja turēsi par ilgu, tie paliks rūgti.

  • Pateicīgākās sastāvdaļas, kurām ūdeni liet vairākkārt - garšaugi, ogas. Mazāk pateicīgās - citrusaugļi (paliek rūgti), gurķi un arbūzi (paliek dīvaini, gaļīgi, glumi).

  • Pievieno ūdenim ledu, lai to karstās dienās ilgāk uzturētu aukstu.

  • Lai dzērienu padarītu bērnam mīļāku, izmanto viņa mīļākās ogas un augļus, vai tādas pievienojamās sastāvdaļas, kuras ir viņa mīļākajās krāsās.

  • Ja no iepriekšējā gada saldētavā palikušas saldētās ogas, kuras jāizlieto - izcils veids, kā apvienot divus zaķus ar vienu šāvienu! Izmanto tās ūdenim un iegūsti gan vēsāku dzērienu, gan garšu.

  • Lai padarītu dzērienu līdzīgāku limonādēm, parastā ūdens vietā izmanto gāzēto ūdeni. Protams, tad ūdenim gan ir īsāks lietošanas laiks, un labāk būs pievienot ledu un saldētas ogas, kā arī tādas sastāvdaļas, kuras ūdenim dod garšu ātrāk.

  • Ja Tev patīk iepriekš sagatavojamas garšu kombinācijas, vari sagriezt augļus, sasmalcināt svaigos garšaugus, pievienot ogas un apliet ledus trauciņos ar ūdeni, ļaut sasalt. Tad, kad vajadzīgs, varēsi pievienot “aromatizēto ledu” ūdenim uzreiz, kā vajag pagatavot dzērienu, un viss. Tikai ņem vērā - dzērieni, kuriem pievieno sasaldētas sastāvdaļas, ir vienreizēji. Jebšu, sastāvdaļas ar ūdeni vari apliet tikai vienreiz, pirms tie zaudē garšu/aromātu/konsistenci.


Patika idejas? Seko mums arī Facebook un Instagram, nepalaid garām citus jaunumus un idejas, kā dzīvot patīkami, taču dabai draudzīgi visos gadalaikos :)

107 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page