top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

21 dabai draudzīga ideja, kā ar ģimeni pavadīt laiku mājās

Spēles, laika pavadīšanas veidi kopā ar visu ģimeni šajā laikā kļūst arvien aktuālāki un aktuālāki.

Lai arī sociālajos tīklos varam redzēt neskaitāmus veidus, kā ģimenes izdomājušas radoši kopā pavadīt laiku (un, iespējams, kādas ļoti smieklīgas idejas jau esat īstenojuši paši!), nedēļām ejot, lēnām jau var sākt šķist, ka aptrūkstas iedvesmas.


Tas ir ļoti saprotams! Pieaugušajiem šis laiks var būt patiesi izaicinošs, un stresa pietiek jau pārpārēm. Par laimi, ir vairākas foršas nodarbes, kurās interesanto var apvienot ar lietderīgo, kopā visiem kvalitatīvi pavadot laiku.


Ņēmu to vērā un ierakos interneta dzīlēs, lai apkopotu labas un vienkāršas idejas, kuras var būt gan izklaidējošas, gan praktiskas, un vienmēr - dabai draudzīgas.


Ceru, ka noderēs!


21 dabai draudzīga ideja, kā kvalitatīvi pavadīt laiku ar ģimeni


1. Vai jums ir kāda lieta, kura ir izmantojama mājās, taču vēl joprojām stāv iepakojumā? Piemēram, skaista servīze, uzdāvināta uz kāzām; glītākā vāze, kuru neviens gadiem nav izmantojis - jo tā ir glītākā?

Svinīgā ceremonijā izceļat šo priekšmetu kopīgai lietošanai. Saliekat ziedus vāzē, kopīgi izdzerat tēju no servīzes (varbūt šo var savienot ar kopīgu stāstu stāstīšanu (sk. Nr. 16)?)


2. Izveido viena Zero Waste ieraduma izaicinājumu līdz pandēmijas beigām. Tas būtu mazs solis tuvāk bezatkritumu dzīvesveidam. Piemēram, ēst tikai mājās pagatavotus našķus, ne šokolādes batoniņus no veikala. Pie sienas pielīmējat uzskatāmu kalendāru, kur atzīmēt progresu, vai atzīmējat jau esošā sienas kalendārā katru dienu, kad izaicinājums izpildīts. Ja to atzīmē katrs no ģimenes, izdomājat balvu čaklākajam.


3. Gatavojat maltītes nedēļai kopā. Skatoties pēc bērna vecuma un interesēm, ļauj viņam piedalīties ēdiena plānošanas un gatavošanas procesā nedēļai.

Piemēram:

a) Bērnam, kam patīk zīmēt un kas jau pazīst burtus - ļauj sarakstīt skaistu nedēļas ēdienkarti, ko pielikt pie ledusskapja visiem redzamā vietā.

b) Bērnam, kam patīk meklēt informāciju, ļauj atrast interesantas, nebijušas receptes ar pamatsastāvdaļām, kas ir iepirktas mājās (griķi, rīsi, kartupeļi, u.c.).

c) Bērnam, kam patīk pašam piedalīties gatavošanas procesā - ļaut palīdzēt, atbilstoši viņa vecumam, piemēram, pašam sasvērt sastāvdaļas, sajaukt mīklu, sagriezt produktus; salikt trauciņos, kuros sasaldēt nedēļai.

Šādi bērns praktiski mācīsies, kā notiek ēdienkartes, ēdiena plānošana; kā izmantot mājās esošus pārtikas resursus labai, daudzveidīgai ēdienkartei!



4. Gatavojat visdažādākos našķus. Ja ne ēdiena plānošanā uz nedēļu, Tavam bērnam patiktu kopā ar Tevi gatavot gardus našķus, vai ne tā? Personīgais labums un cukurs, ko slepeni, kad neskaties, var pielikt vairāk (un kur nu vēl bļodas izlaizīšana!) iekustinās pat viskūtrāko telefonā sēdētāju :)


5. Pavasaris - tīrīšanas laiks! Ar vecākiem bērniem - kopīgi pagatavojat dabai draudzīgākus tīrāmos līdzekļus lielajai pavasara tīrīšanai. Tam pateiksies ne tikai daba, bet arī visas ģimenes imūnsistēmas.


6. Izveidojat skaistu, paštaisītu foto sienu, rāmi vai kolāžu ar mīļākajām ģimenes fotogrāfijām.


7. Izkustēšanās šajā laikā ir īpaši svarīga. Atrodat 3-5 online treniņus, kas ir piemēroti visai ģimenei, un kopīgi vingrojat, mainot treniņus pa dienām. Tas var būt labs veids, kā bērnam mācīt kompromisu mākslu - ja vienā dienā ir viņa mīļākais treniņš, citā dienā ir viņa brāļa, māsas, vecāku.


8. Pajautā bērnam, lai viņš vai viņa iemāca Tev kādu jaunumu tehnoloģijās, kam jau vairs netiec līdzi.


9. Laiks pārkārtot telpas! Pārrunājat, vai kādai telpai nav nepieciešama pārkārtošana, un lēnām izveidojat jaunu, labāku telpas dizainu. Dažreiz tikai pārbīdītas mēbeles var ienest jaunas dvesmas visai ģimenes dzīvei, kopā pavadītam laikam!


10. Kopīgi mācāties jaunu valodu! Daudzas mācības vai mācībstundas šobrīd pieejamas internetā bezmaksas vai par zemām cenām (ja iespējams, atbalsti vietējos!), un šis ir labs laiks, lai kopīgi praktizētu jaunus vārdus.


11. Iesējat podiņā kādu garšvielu, piemēram, baziliku, iestādat lociņus. Fotogrāfējat augšanas procesu reizi dienā, lai pēc tam var salikt video un redzēt, kā augs izaudzis pa visu šo laiku :)


12. Mācaties kopā, kā noņemt etiķetes no Zero Waste galvenās atribūtikas - burkām! (! Svarīgi! Šis piemērots vecākiem bērniem, pusaudžiem, jo paņēmienā izmantots verdošs ūdens) Šeit soli pa solim, kā to izdarīt.


13. Ja jums patīk krāsot, gleznot - ļauj atvasēm mākslinieciski izpausties uz burkām. Piemēram, bērnam kādā bieza un nesaplēšana stikla burkā var stāvēt viņa zīmuļi un pildspalvas. Ja iedrošināsi, ka bērns šo burku pats apglezno, ir lielāka iespēja, ka tā viņam kļūs mīļāka un turēsies uz galda ilgāk.


14. Ja Jums ir kāda ļoti nomaļa pastaigu vieta, kur patiesi neviena cita cilvēka nav - sestdienā vai svētdienā, ievērojot visus drošības noteikumus, dodaties tur pastaigā, iepazīstot dabu, savācot, piemēram, zariņus, kurus izmantot bērnu mākslas darbiem mājās.


15. Izveidojat ģimenes stāstu grāmatu, katru dienu sanākot kopā un pierakstot kādu patīkamu atmiņu - ceļojumu, spēļu vakaru, svētkus, jebko. (1 dienā, lai interesantāk :)). Šis var kļūt arī kā jauks rituāls, vakarā visiem sanākot kopā.


16. Papildinājums iepriekšējai idejai - ja šī pastaigu vieta ir gar ceļmalu, varat uztaisīt mini talku un kopīgi vākt atkritumus, kas ceļmalā sakrājušies.


17. Kopā ar bērniem labojat riteņus, pumpējat to riepas, ļaujot bērnam (protams, atbilstoši vecumam) mācīties praktiskas un noderīgas spējas. Ja vecākais bērns var iemācīt to jaunākajam, lieliski! Nav labāka veida par spēju apgūšanu kā šīs spējas mācot citiem :)


18. Kopīgi eksperimentējat ar to, kā vecās tasītes, kuras neviens neizmanto, var kļūt par skaistu puķpodu vai svečturi.


19. Dienām, kad ir lietains, apmācies un neko aktīvu negribas darīt, tikai skatīties ekrānos - kopīgi noskatāties izglītojošas filmas par dabu, bezatkritumu dzīvesveidu. Piemēram, ļoti jaukas “Avārijas Brigādes” īsfilmas par dabu pieejamas šeit.


20. Ja reiz sākām ar animācijas filmām, vai tad vecums ir svarīgs, lai tās skatītos! Kopīgi izveidojat latviešu animācijas filmu vakaru! Lūk, kur animācijas var skatīties bezmaksas. (pārliecinies, ka ir atķeksēta sadaļa “Skatāms Latvijā”).

Vei neizskatās skaisti? Lejā ekrānšāviņš no viņu piedāvājuma :)


21. Izveidojat Zero Waste radošo dienu. Savācat mantas, kuras mētājas mājā nelietotas, vecas drēbes, un kopīgi mētājat idejas, kā tās varētu otrreiz izmantot. Piemēram, vecie T-krekli var kļūt pat uzaustu paklāju vai putekļu lupatiņām; varbūt par masku balles vai popielas atribūtiku? Interesantāko arī īstenojat, ja mājā ir visas sastāvdaļas :)

Lūk, ceru, ka atradi vismaz vienu ideju, kas šķiet saistoša tieši Tavai ģimenei!


Ja jūti, ka Tev vajadzīgs atbalsts un idejas, kā ieviest mūsdienām reālistiskus “Zero Waste” principus - seko "Bodnīcas" Facebook un Instagram!


Reizi nedēļā saņemsi informāciju par nākošo blogu, kurā darīsim labāko, lai Tev būtu pieejami praktiski padomi, iedvesma un izsmeļoša informācija par to, kas ir “Zero Waste” dzīvesveids, un kā to piekopt, respektējot mūsdienu dzīves ritmu.


Tas īpaši aktuāli kļūst arī šajos apstākļos, vai ne?


Vai kāda no šī bloga idejām Tev šķita aizraujoša un pamēģināsi ar bērniem? Varbūt ir kāda cita,ar ko vēlies dalīties?


Raksti komentāros un tiekamies nākošajā ierakstā :)

Veselību un enerģiju aprīlī :)


65 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page