top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

20 idejas, kā rudenī iegūt prieku, dabai draudzīgi un netērējot ne centa

Nāk rudens apgreznot Latviju, un parādās katru gadu aktuālais jautājums.

Kā saglabāt enerģiju un optimismu, kas vasarā, šķiet, radās bez jebkādas piepūles, bet tagad prasa īpašu piedomāšanu?


Ļoti bieži roka uzreiz stiepjas pēc kā jauna iegādes, kaut vai minimāla našķa. Taču, kāpēc šogad nepamēģināt citādāk?


Gribēju padalīties ar idejām, kā gūt prieku rudenī bez iešanas uz veikaliem vai liekiem tēriņiem.


Vienkārši, ērti un pieejami uzreiz.

Ar tādu domu sastādīju sarakstu ar 20 veidiem, kā rudenī gūt prieku ar to, kas, ļoti iespējams, Tev jau ir, neko savā ikdienā daudz nemainot.


Ceru, ka Tev patiks! :)


20 idejas, kā rudenī iegūt prieku

1. Uzliec savu mīļāko mūziku. Tiešām velti laiku tikai tai. Nedari neko citu. Ieklausies. Vai nav patīkami?

2. Atrodi savā tuvākajā apkārtnē vietas, kurās vēl nav būts. Jaunatklāšanas prieks vienmēr acīs ienes prieku bez papildus piepūles.

3. Aukstā un lietainā dienā - klausies lietū! Lietus skaņas, tāpat kā jūras viļņi, ir monotonas un mūsu prātam liek nomierināties, atslābt. Ja ikdiena ir stresa pilna, šis liks Tavam smaidam parādīties no tā, ka beidzot sajūti vairāk miera saspringtajā ritmā.

4. Izdari vienu mazu labo darbu pilnīgam svešiniekam. Protams, nav jāiet ielās, lai meklētu kādu, kam izskatās, ka nepieciešama palīdzība, un tad piedāvāt :) Taču, paturot prātā ideju, ka šodien varētu kādam tāpat vien palīdzēt, vismazākajās lietās, tādās kā palaist pa priekšu, pieturēt durvis, ja cilvēkam rokas ir piekrautas ar maisiņiem; uzsmaidīt kādam sabiedriskajā transportā - tas palīdz gan šim cilvēkam, gan mums pašiem. Jo palīdzot citiem, mums izdalās hormoni, kas neitralizē stresu un atbild par laimes sajūtu ķermenī. Tīri bioloģiski :)

5. Salabo kādu lietu, kura mājās ir saplīsusi. Piemēram, to spuldzīti, kura raustās, vai ieeļo eņģes, ja čīkst, taču tam nav bijis laika. Tādi mazie sīkumi dos prieku, ka beidzot ir atrisināti - tomēr mēs par tiem katru reizi iedomājamies. Taču tad, kad tas izdarīts, prāts ir brīvs un vari darīt, ko vēlies :)

6. Satiecies ar draugiem. Darbu ritmiem paliekot straujākiem, var šķist, ka brīvdienās un vakaros vajadzētu atpūsties vienatnē ar ģimeni. Nebūt ne! Sarunas ar draugiem un atslēgšanās no ikdienas ir ļoti nepieciešama. Ja kāds aicina ciemos un zini, ka tā ir laba kompānija ar ko var izsmieties vai izrunāties no sirds, kas Tev šobrīd nepieciešams - ej!

7. Atrodi savu kastani un turi to kabatā. Laimei. Ja to darījām bērnībā, tas fakts vien, ka to darīsim pieaugušā vecumā, ienesīs smaidu sejā. Jo uz brītiņu, kad pieskaramies kastanim kabatā, ātri var atsauks atmiņā to bērna prieku, kas bija rudenī, skraidot pa lapām un meklējot interesantas dabas veltes.

8. Uztaisi kartiņu kādam sev tuvam cilvēkam no tā, kas mājās jau ir pieejams. Zīmē, līmē, griez, uzraksti patiesus vārdus, kas otram uzlabos dienu un varbūt visu nedēļu! Godīgi uzraksti, ko cilvēkā novērtē visvairāk un kāpēc viņš vai viņa ir dārgs. Tā Tu gan lietosi to, kas Tev jau ir, gan izpaudīsies radoši, kas arī vienmēr ienes bērna prieku sejā; gan būs papildus prieks, ka esi iepriecinājis otru ar negaidītu pārsteigumu.

9. Uztaisi kartiņu sev! To pašu, kas ir minēts iepriekšējā idejā, vari darīt, lai uzmundrinātu sevi. Jo par sevi ir jāparūpējas arī pašiem, lai varam dot citiem savu labāko versiju un veltīt viņiem labu, kvalitatīvu uzmanību, enerģiju un laiku.

10. Kopā ar tuvajiem izveidojat iedvesmas burku - lai brīžos, kad kāds ir ar degunu uz leju, var sevi uzmundrināt. Ieskaties šeit, kā izveidot iedvesmas burku.


11. Ēd brokastis gultā! Tās pašas brokastis, ko parasti, tikai šoreiz, ar savu mīksto, silto segu sev apkārt. Vēlams, tikpat omulīgā pidžamā. Vienreiz jau var :)

12. Piezvani tiem radiem un draugiem, ar kuriem nesazinājies jau vairākus mēnešus. Daudzi cilvēki tieši gada sākumā, aukstajos mēnešos vairāk sazinājās ar cilvēkiem tālumā, kurus parasti satikt nevar. Vasarā mēs gribējām mukt ārā no mājām un satikties dzīvē, tāpēc ir liela iespēja, ka šie cilvēki kādu laiku atkal ir dzīvojuši savas dzīves un būs daudz, par ko parunāt. Un uzlabot omu kopīgi, arī no attāluma :)

13. Izdejojies! Uzliec enerģisku mūziku un dejo, it kā neviens neskatītos - kad tiešām neviens neskatās. Tik vienkārša lieta, kas aizņem vien pāris minūtes, bet ļoti reti, kad kāds beidz šo nodarbi bez smaida sejā.

14. Izvelc no kumodes, skapja, plaukta, kastes To Vienu Lietu, kas ir iesaiņota gadiem izmantošanai “svētkos” vai “svarīgiem gadījumiem”. Servīzi, kleitu, īpašu šokolādes asorti, Tu visticamāk jau iedomājies, kas tas varētu būt. Un.. jā, uzminēji! Lieto to, un no visas sirds! Lai šī diena top par svētkiem.

15. Izmēģini recepti, ko viemēr vēlējies izmēģināt, un vēlams no sastāvdaļām, kas jau ir mājās.

16. Izmēģini improvizēt savu ēdiena vai dzēriena recepti no tā, kas jau ir mājās! Iespējams, atklāsies kāds Tavs “īpašais ēdiens”, kuru zināsi tikai Tu un kuru ēdot, visi prasīs vēl :)

17. Atļaujies veltīt 5 minūtes vairāk atpūtai. Tikai šodien. To jau var :)

18. Paņem termosu, uzvelc ļoti siltas, lietus izturīgas drēbes un dodies pie upes, ezera vai jūras mini pārgājienā. Sestdienas rīti ir ideāli šādam mērķim. Ir patīkami, kad ārā ir auksts, taču Tev ir silti, un patīkamais dabas miers atjaunina spēkus.

19. Paspēlējies ar savu mīluli vai dodies pie draugiem, kam ir mājdzīvnieki, un velti pāris minūtes viņiem. Ja vien Tev patīk dzīvnieki, protams. Pat īsa paspēlēšanās ar pūkainajiem draugiem var uzlabot dienu!

20. Vienkārši ieelpo ļoti dziļu ieelpu, un izelpo. Atkārto. Tik īsa apstāšanās dinamiskajā dienā.


Vai kāda no idejām noderēja? Dalies komentāros!


Seko mums arīFacebook unInstagram, lai ikdienā saņemtu iedvesmu mūsdienu pilsētniekam pielāgotam Zero Waste dzīvesveidam.

133 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page