top of page
bodnica.jpg

Mazāk atkritumu

stāsti, pārdomas un idejas par dabai draudzīgu dzīvošanu

Sākums: Welcome
Sākums: Blog2

17 veidi, kā otrreiz izmantot stikla burkas

Kā izmantot stikla burkas, kuras mājās sakrājušās krietnā daudzumā?

Vai arī - kā izvairīties no plastmasas priekšmetu izmantošanas mājās, aizstājot to ar dabai draudzīgākām un veselībai labākām alternatīvām?


Uz abiem šiem jautājumiem atbildes būs šajā blogā.


Burka ir viena no pamatlietām, kura ir mīļa un dārga teju katram Zero Waste dzīvesveida mīlim jau no pirmajiem soļiem.


Kāpēc?

Stikla burka ir draudzīgāka dabai, Tev un Tavai ģimenei, salīdzinot ar plastmasas alternatīvām.


Pāris svarīgu iemeslu, kāpēc:

  • Stikla burkas izmantošana ietaupa līdzekļus (ja izmanto jau mājās esošas burciņas no iegādātām mērcēm, marinējumiem, piemēram);

  • Burciņa, to izmantojot otrreiz, nenonāk atkritumos un atkritumu apjoms samazinās;

  • Stikla burka ir veidota no materiāliem, kuri ir veselībai droši. Plastmasas ietekme uz veselību vēl nav viennozīmīgi noteikta. Ir vielas, kuras vairumā pētījumu uzrāda kaitīgo ietekmi uz mūsu veselību, īpaši reproduktīvo. Turklāt, ja šīs vielas nav plastmasas trauku, priekšmetu sastāvā, ražošanā var izmantot to līdziniekus, kuru ietekme ir vēl mazāk izpētīta. Ieskaties šajā blogā, kur par to rakstu vairāk.

  • Stikls kā materiāls nepiesūcas ar smaržām, turpretī plastmasa to dara - ja ne uzreiz, tad ar laiku (it īpaši, ja sildi ēdienu). Tas pats process var notikt arī otrā virzienā - mēs mikro plastmasas daļiņas varam uzņemt caur ēdienu, kas glabājies plastmasas traukos. Brr, vai ne?

Papildus bonuss - tīri personiski, man labāk patīk stikla burciņu estētika :)


Ja šie iemesli ir skaidri un Tevi iedvesmojoši - kā tad izmantot savu stikla burku otrreiz?

Padalīšos ar idejām!


17 idejas, kā otrreiz izmantot stikla burkas.

1. Uzglabā pārtikas krājumus: graudaugus, riekstus, pupiņas, makaronus. Kas ir patīkami - stikla burkas ir caurspīdīgas, tāpēc saturs būs labāk redzams, nekā ejot cauri visiem iepakojumiem. Kā šo padarīt vēl dabai draudzīgāku - pērc graudaugus, makaronus u.c. vairumā, lielās pakās, vai arī sveramos, kur iesver tieši traukā.

2. Mazākās burciņās - uzglabā sausus, izžāvētus garšaugus, garšvielas. Ja iepriekšējais padoms vairāk ir piemērots lielākām burkām, šim mērķim izmanto mazās un mīlīgās burciņas, kuras, iespējams, ir palikušas mājas krājumos “jo reti šādu izmēru redzu, un kādreiz noderēs.”

3. Pagatavo Panna Cotta desertam. Pati esmu to darījusi, lielisks iemesls regulāri izmantot burciņas :)

4. Paņem pusdienas līdzņemšanai burkā! Nav jāpērk papildus priekšmeti pusdienu līdzņemšanai (vienīgais izņēmums - ja regulāri ņem līdzi zupas un tās līst). Saber burciņā, piemēram, auzu pārslas, rozīnes, riekstus (un vēl šķipsniņu kanēļa rudens noskaņās), un darbā atliks tikai apliet ar karstu ūdeni, un lūk! Lētas, labas un ļo-oti sātīgas pusdienas, kuras, ja var ticēt dietologiem, vēl samazina kāri pēc saldumiem (auzu pārslās esot ogļhidrāti, kas lēnām un stabili uzsūcas, neradot kāri pēc papildus enerģijas).

5. Uzglabā no vakariņām pāri palikušo ēdienu. Ērti ievietot ledusspkapī un pārskatāmi ieraudzīt saturu :)

6. Izmanto kā dzērienu trauku - dzer kokteiļus, ūdeni ar augļiem (skat.receptes šeit) no burkām. Papildinot ar kādu skaistu lentīti vai dekoratīvu elementu, izskatās patiesi autentiski!

7. Uzglabā kosmētikas noņemšanas salvetes, sūklīšus. Ērti, pārskatāmi!

8. Uzglabā diegu spolītes u.c. šūšanas piederumus. Uzreiz redzēsi, kurā burkas pusē sniegties pēc Tev vajadzīgās krāsas spolītes.

9. Saliec savas kosmētikas otiņas, tušu, visu, ko izmanto skaistuma rituāliem - vienā burciņā, gareniski!

10. Izmanto stikla burku, lai sakrātu kādam vienkāršam prieciņam vai labdarībai - un vienlaicīgi radinātu sevi pie labiem ieradumiem! Kā? Piemēram, ja visi ģimenē vienojas nomazgāt traukus uzreiz pēc ēšanas, neatlikt. Katru reizi, kā kāds no ģimenes šo pārkāpj, iemet konkrētu, iepriekš norunātu naudas summu burciņā. Pēc mēneša vai kad burciņa pilna, tās saturu var izmantot noderīga mājas priekšmeta iegādei, foršām pasākumu biļetēm vai ziedot labdarībai.

11. Uzglabā pildspalvas, zīmuļus, citus rakstāmrīkus.

12. Uzglabā burciņā otas gleznošanai!

13. Īsākām un platākām burciņām - izmanto tās kā svečturus! Ieklāj pamatnē, piemēram, smiltis vai citu siltumu nevadošu materiālu, un uzliec tējas sveci. Skaisti, vienkārši un eleganti :)

14. Uzglabā paštaisītus tīrāmos līdzekļus, ķermeņa kopšanas krēmus vai skrubīšus. Iedvesmu receptēm atradīsi, klikšķinot uz konkrētā vārda :)

15. Izmanto burkas kā vāzes ziediem! Šobrīd rudenī ļoti aktuālas ir sauso ziedu kompozīcijas, kas ietaupīs laiku un atsvaidzinās telpu, padarot to skaistāku, mājīgāku.

16. Burka kā atmiņu glabātuve. Īpaši simboliski to sākt pirmajā gada dienā - vienalga, vai oficiālajā 1.janvārī, vai Tavā dzimšanas dienā, vai ģimenes svētkos. Novieto burku redzamā vietā, kur katrs, kas piedalās atmiņu veidošanā, var tai viegli piekļūt. Blakus noliec tukšas lapiņas un pildspalvu. Kad notiek kas tāds, kas iepriecina - patīkams piedzīvojums, īpaši skaists saulriets vai mazi tieši Tev vai tuvajiem svarīgi sasniegumi - , katrs var īsi tos piefiksēt. Arī teātra biļetes, atklātnītes, piemēram, kuras atgādina par labo. Kad paiet gads, burku iztukšo un kopīgi atskatās, kas patīkams gadā ir noticis. Var arī vienkārši atzīmēt uz burkas, kurš gads tas ir, un ņemt nākošo burku, nākošā gada atmiņu glabāšanai.

17. Izveido savu iedvesmas burku. Saraksti uz papīra lapiņām teicienus, gudrības, kas Tevi iedvesmo. Noliec redzamā vietā. Kad vajag papildus uzmundrinājumu, izvelc kādu no lapiņām un atgādini sev, kas Tevi iedvesmo.


Šādi ir veidi burku izmantošanai praktiskiem nolūkiem (arī labas omas uzturēšana ir dziļi praktiska, vai ne?).

Patika? Dalies ar kādu, kam šis varētu noderēt!


Seko mums arī Facebook un Instagram, lai ikdienā saņemtu iedvesmu mūsdienu pilsētniekam pielāgotam Zero Waste dzīvesveidam.


184 views0 comments

Recent Posts

See All

Subscribe Form

Sākums: Subscribe
Sākums: Instagram
dose-juice-sTPy-oeA3h0-unsplash_edited.j
Sākums: Contact
bottom of page